Nove mjere zbog pogoršanog stanja na prostoru TK

Božo Jurić, ministar zdravstva TK obratio se javnosti u vezi sa novim mjerama koje stupaju na snagu, a zbog povećanja broja oboljelih na prostoru Tuzlanskog kantona.

Jurić je apelovao da se svi moraju pridržavati mjera, kao i da će se tražiti veći nadzor inspekcijskih organa kada je u pitanju sama situacija glede ove problematike.

„Ulazak i kretanje studenata medicinskog fakulteta i učenika u okvirima odrađivanja prakse i izvođenja nastave na Kliničkom centru evidentno je, pored ostalih trenutno otežavajućih faktora, dovelo do pogoršanja epidemiološke situacije. Oko 2.000 studenata i učenika je u proteklih 14 dana cirkuliralo UKC-om što je sigurno utjecalo na pojavu trenutne situacije. Iskustvo nas uči da je rana prevencija najbolja epidemiološka mjera. Obzirom na 100 % povećanje broja oboljelog osoblja u zadnjih 7 dana ova mjera ima za cilj očuvanje zdravstvenog sistema, a time i zaštitu građana”, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović, ističući da se radi o promijeni određenih postavki u našoj organizaciji rada i smanjivanja međusobnih kontakata osoblja.

U cilju stabilizacije situacije danas je Krizni štab Vladi predložio da se praktična nastava na UKC-u omogući samo za studente šeste godine medicinskog fakulteta, dok bi se za sve ostale studente i učenike praktična nastava ponovno izvodila putem online platformi.

Također, Krizni štab je predložio da se obustavi hladni operativni program i elektivne specijalističko – konsultativni pregledi na JZU UKC Tuzla, tj. da se obustave svi operativni zahvati osim onih urgentnog karaktera.

Pored navedenog, zatražena je i promptna reakcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Uprave policije TK u smislu kontrole sprovođenja ranije donesenih epidemioloških mjera.

Danas predložene mjere su privremenog karaktera i vrijedit će u narednih 14 dana, nakon čega će Krizni štab razmatrajući aktualno epidemiološku situaciju odlučivati o novim koracima.

Zaposlenici UKC-a će sutra od 12 sati početi sa vakcinacijom zaposlenog osoblja.

O svim novodonesenim mjerama možete saznati na videu koji možete pogledati OVDJE.

Kameleon.ba

10 thoughts on “Nove mjere zbog pogoršanog stanja na prostoru TK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *