Novi cirkus u Prvoj ligi FBiH: Klubovi neće igrati posljednje kolo?

NK Jedinstvo iz Bihaća za zelenim stolom osvojio je tri boda iz utakmice na Piroti protiv Travnika.
Novi cirkus u Prvoj ligi FBiH: Klubovi neće igrati posljednje kolo?
Bišćani su poraženi u devedeset minuta na terenu rezultatom 6:0, što im je bio najteži poraz ove sezone, u momentu kada su im bodovi bili više nego potrebni.

Ipak, nakon utakmice su iz Jedinstva podnijeli žalbu na registraciju igrača kluba sa Pirote. Naime, prema pravilniku jedan klub može imati najviše četiri igrača posuđena iz drugih timova, a u ekipi trenera Šiljka nije takav slučaj. Travničani u svojim redovima imaju sedam igrača na posudbi i kao takvi su prekršili pravilnik o takmičenju, odnosno bodovi su zasluženo pripali ekipi Safeta Nadarevića.

Ova odluka je povukla nekoliko reakcija među klubovima u Prvoj ligi Federacije Bosne i Hercegovine. Čini se da je dvojac Durić-Dominković, nakon što se kao i svake godine umiješao u borbu za prvaka, odlučio posvetiti i opstanku u Prvoj ligi Federacije BiH.

Javna je tajna da se svake godine tokom sezone Jedinstvu ‘progleda kroz prste’ i da vjetar u leđa kako bi o(p)stali u Prvoj ligi FBiH. Poznato je da Jedinstvo dolazi iz kantonalnog saveza odakle je i predsjednik saveza Irfan Durić. Upravo Bihać i Jedinstvo brane čast Unsko-sanskog kantona u ligama BiH, s obzirom da su jedini klub sa tog područja koji se takmiči u ovom rangu. I dok Durić i njegov saradnik Mirza Kazlagić, sekretar NS USK, ‘žare i pale’ fudbalom u Federaciji BiH, u stvarnosti fudbal u njihovom matičnom kantonu lagano izumire, na žalost svih ljubitelja fudbala. Upravo zbog toga pojedini klubovi negoduju nakon ove odluke i smatraju da je Durić izvršio pritisak da dođe do ovakvog raspleta, koji u potpunosti komplikuje borbu za opstanak u tom takmičenju.

S druge strane postavlja se pitanje da li je regularan proljetni dio prvenstva, s obzirom na to da su Travničani tokom cijelog proljeća imali sedam registrovanih fudbalera koji su na posudbi, što odmah znači da je nakon svake utakmice klubovima bilo dovoljno uložiti žalbu na utakmicu i dobiti tri boda za zelenim stolom. Zašto se niko nije sjetio do susreta Travnika i Jedinstva, ne znamo. Možda je to pravo pitanje upravo za predsjednika NSF BiH.

Naredno pitanje koje se postavlja je kako je moguće da se registracionom savezu desi ovakav propust? Kako je moguće da neko registruje igrače mimo pravilnika? Zanimljivo pitanje za ljude iz NS SBK, koji bi morali znati odgovor na ovo pitanje.

I ono najvažnije od svega je da je klubovima iz Prve lige FBiH dosadilo iz kola u kolo boriti se sa raznim nepravdama, sudijskim otimačinama, problemima na samom terenu, ali i izvan njega. Pojedinci iz klubova pokrenuli su, kako još uvijek nezvanično saznajemo, inicijativu da iskoriste posljednje kolo i upotpune cirkus koji traje već nekoliko sezona, a ove je kulminirao. Kako nam je prenio naš izvor već osam klubova je pristalo da ne otputuje na zadnje kolo ili da ga u potpunosti bojkotuje.

Kako naš izvor tvrdi, vrlo je vjerovatno da neki od klubova neće otputovati na gostujuće utakmice u posljednjem kolu, dok se neki bave mišlju da nakon prvog sudijskog zvižduka sjednu na teren i tako provedu devedeset minuta. Cirkus zvani Prva liga Federacije BiH, koja je uništena od strane predsjednika NS FBiH i njegovih saveznika dotakla je dno, a ovakvim potezima samo bi joj bio udaren ekser u mrtvački kovčeg.

Šta nam nosi vikend ostaje da vidimo, svakako smo navikli iz sedmice u sedmicu da nas uveseljavaju akteri sa terena širom BiH.

Oslobođenje

15 thoughts on “Novi cirkus u Prvoj ligi FBiH: Klubovi neće igrati posljednje kolo?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *