Novi Pazar: Nakon učenja ezana za akšam sa munara se čuju salavati i tekbiri

Vjernici u kućama salavatima i tekbirima sa munara džamija motivišu se da dodatno zikre i dove kako bi se prevazišlo trenutno stanje uzrokovano pandemijom koronavirusa

Svake večeri nakon proučenog ezana za akšam sa munara novopazarskih džamija čuju se tekbiri, salavati i učenje Kur’ana, javlja Anadolu Agency (AA).

U Republici Srbiji na snazi je vanredno stanje, a zbog policijskog časa i u cilju suzbijanja pandemije virusa COVID-19 (koronavirusa) na snazi je odluka Rijaseta Islamske zajednice Srbije (IZS) kojom se džematlijama onemogućava odlazak u džamije radi obavljanja dnevnih namaza.

Jedna od odluka sandžačkog Mešihata Islamske zajednice u Srbiji je i da se nakon učenja ezana za akšam sa munara džamija oglašavaju salavati i tekbiri.

Zamjenik muftije sandžačkog mr Muhamed ef. Demirović za AA objašnjava da je takva odluka donijeta s ciljem da se vijernici dodatno podstaknu na donošenje salavata na Poslanika Muhammeda s.a.v.s., da zikre i u svojim domovima mole da Allah dž. š. spusti svoju milost, kako bi se prevazišlo trenutno stanje i pandemija virusa COVID-19 završila sa što manjim posljedicama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *