Obilježen Dan odbrane Tuzle: Nedozvoliti da se izjednačavaju branitelji i agresori

U Tuzli je danas obilježena 31. godišnjica odbrane grada od agresorskih snaga 15. maja 1992. godine.

Na današnji dan Tuzla se odbranila od napada paravojnih jedinica vojske tzv. Srpske Republike (osnovana u Banja Luci, 12. 5. 1992. godine i stavljena pod komandu ratnog zločinca Ratka Mladića) i strane vojne sile – Vojske Savezne Republike Jugoslavije, čime se spasila sudbine koja je nekoliko sedmica prije snašla i Vlasenicu, Bratunac, Bijeljinu i Zvornik.


Na Brčanskoj Malti 15. maja 1992. godine kao pripadnici MUP-a poginuli su Šemsudin Mahmutović, Aldin Mustabašić i Emir Malohodžić. U noći sa 15./16.maja kod DTV Partizan poginuli su Fuad Mehinović, Sadik Čehajić, Bahrija Dajanović, dok su teško ranjeni bili Pejo Brkić, Refik Plavšić i Nenad Remenović. Po evidenciji MUP-a Tuzla 15. maja ukupno je 25 ranjenih pripadnika MUP-a zatražilo ljekarsku pomoć.

Na Brčanskoj Malti stradala su i 33 pripadnika vojne kolone koja je trebala mirno napustiti grad. Najodogovornijim za sukob na Brčanskoj Malti smatra se Mile Dubajić, oficir JNA i tadašnji komandant tuzlanske kasarne, koji još nije procesiran.

– Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i INTERPOL su stavili tačke na ovaj slučaj. Šta nama preostaje? Da razgovaramo s ljudima koji su ovdje nastradali, ali bez uplitanja politike. Tražimo da se procesuiraju odgovorni. U prvom redu, potpukovnik Mile Dubajić. Neka se pokrene proces, pa neka dokaže da li je kriv ili ne. U svakom slučaju, 15. maj se brani istinom i dužnost mlađih generacija je da govore istinu – izjavio je danas bivši gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić.

tuzlainfo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *