Obilježena 24. godišnjica masakra na Markalama: Oprostiti i nekako, zaboraviti nikako

To je naša trajna zadaća, trajna obaveza, da opominjemo, da se više nikada nikome ne dogodi ni genocid ni stradanja ni ubijanja nevinih građana, rekao je federalni ministar Bukvarević

 

SARAJEVO (AA) – Na sarajevskoj pijaci Markale, gdje je 5. februara 1994. godine od minobacačke granate kalibra 120 milimetara sa položaja Vojske Republike Srpske (VRS) ubijeno 68, a ranjeno 144 građana Sarajeva, danas je obilježena 24. godišnjica jednog od najstrašnijih događaja u historiji glavnog grada Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Stradalih su se sjetili oni koji su preživjeli masakr, ali i njihove komšije i prijatelji i građani koji su položili vijence i učenjem Fatihe ili na drugi prigodan način odali počast sugrađanima koji su poginuli na ovom mjestu prije 24 godine.

Cvijeće kraj spomen obilježja žrtvama masakra su položili su članovi porodica stradalih, ali i brojne delegacije, predvođene premijerom Kantona Sarajevo Elmedinom Konakovićem.

Obilježavanju godišnjice prisustvovali su i Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja boraca invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo.

Među onima koji su 5. februara 1994. godine bili na pijaci Markale je i Hasan Banda, koji je tada teško ranjen, a i danas se dobro sjeća tog kobnog dana.

”Puno je ranjenih bilo. Dijelovi tijela su bili po pijaci cijeloj. Na pijacu sam došao da djeci kupim nekih namirnica”, kazao je Banda.

Dodao je kako se među poginulima i ranjenima tog dana nalaze i njegovi rođaci i prijatelji.

”Roditelji, stari, koji su ovo zapamtili, treba da svojoj djeci i svojim unučadima pričaju i dovode ih na obilježavanje što više. Samo jedan dan se priča o ovome ili dva, a onda ostale dane niko ništa”, rekao je Banda.

Dodao je kako se oprostiti može i nekako, ali zaboraviti nikako.

Vahida Tvico tog dana je također bila na pijaci, a svake godine dolazi na obilježavanje.

”Bila je puna pijaca svijeta. Kad je pukla ta granata, to je bilo kao da je neko prosuo, ne znam, crvenu boju, tamo ruka, noga. Bježala sam sam ispod stola“, rekla je Tvico, koju je jako potreslo podsjećanje na proživljeno.

Bukvarević je podsjetio kako je na Bosnu i Hercegovinu izvršena brutalna agresija i da je agresor imao za cilj da uništi sve gradove i građane BiH.

”Ono što je uradio, onaj genocid u Srebrenici, u Prijedoru, u Kozarcu…. to je bilo namijenjeno svim gradovima, pa i Sarajevu. Zahvaljujući borcima Armije RBiH, ti neljudi, ti agresori, nisu mogli ući u ovaj grad, ali su dalekometnom artiljerijom učinili ogromna zlodjela, ubijali građane Sarajeva, djecu Sarajeva”, rekao je Bukvarević.

Podsjetio je kako je današnji dan, dan kada se prisjećamo nevino stradalih građana Sarajeva za vrijeme opsade 1992.-1995.

”To je naša trajna zadaća, trajna obaveza, da opominjemo, da se više nikada nikome ne dogodi ni genocid ni stradanja ni ubijanja nevinih građana“, rekao je Bukvarević.

Pijaca Markale tokom opsade Sarajeva bila je mjesto dva stravična masakra. Nakon ispaljenih granata s položaja Vojske Republike Srpske prvo je 5. februara 1994. godine ubijeno 68, a ranjeno 144 ljudi, a zatim 28. augusta 1995. godine, nedaleko od mjesta prvog, u masakru kod ulaza u Gradsku tržnicu, život je izgubilo 37 građana Sarajeva, a ranjeno ih je 90.

Markale su tokom dana opsade Sarajeva, osim mjesta na kojem su se nabavljale namirnice, bile i mjesto susreta prijatelja te mjesto stvaranja novih i obnavljanja starih poznanstava. Nakon rata, 5. februar, proglašen je Danom sjećanja na sve poginule građane Sarajeva u periodu 1992.-1995.

Na Markalama 5. februara 1994. ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Kanton Sarajevo je 1996. godine izgradio spomen-ploču posvećenu ubijenim građanima Sarajeva u masakru 5. februara 1994. godine na pijaci Markale, a kasnije su iza 2000. godine tokom obnove pijace dodana imena poginulih na fasadu zgrade zelene pijace i pleksiglas preko otiska granate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *