Obilježena godišnjica formiranja 107. viteške brigade

Povodom 9. juna  Dana osnivanja 107. viteške motorizovane brigade  Gradačac  održana je Centralna manifestacija Sloboda „ Kapije BiH „ za slobodu Bosne i Hercegovine.

Veliki broj sugrađana, kao i predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života prisustvovalo je prigodnom programu na spomen obilježju šehidima, poginulim borcima i civilnim žrtvama odbrambeno oslobodilačkog rata 1992. – 1995. Organizator manifestacije je Savez boračkih organizacija općine Gradačac uz podršku Općine Gradačac.

Prisutnima se obratio predsjednik Saveza boračkih organizacija općine Gradačac, Munever Beširović, koji je istakao važnost 09. 06.1992. godine tj. dana formiranja 107. viteške brigade u Gradačcu i da je to prva brigada odlikovana najvećim ratnim priznanjem “Viteška“.

Pripadnici ove brigade u toku odbrambeno oslobodilačkog rata 92-95 svojom hrabrošću ne štedeći živote odbranili su Gradačac i Bosnu i Hercegovinu od agresije. Početkom ratnih dejstava branioci Gradačca uspostavili su liniju odbrane u dužini oko 75 km. Prvi komadant brigade bio je bio je potpukovnik Ivan Mijačević. Poslije njega komadanti brigade bili su pukovnik Ahmed Hanić i major Sadan Imamović. Formacijski brigada je imala u svom sastavu sedam bataljona koji su formirani tokom 1992. godine.

Održana i svečana akademija u kongresnoj sali Gradačačkog sajma. U prigodnom referatu prof. historije Selmir Idrizović, član Udruženja historičara „ SEHARA „ Gradačac, je opisao i podsjetio na ratni put koja je ova brigada prošla kao i na put branilaca Gradačca.

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić je svim pripadnicima 107. viteške motorizovane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i aktivnim vojnim licima čestitao dan formiranja 107. viteške motorizovane brigade uz poruku, da ovakvi trenuci sjećanja trebaju svima nama da budu prilika da se posjetimo svega onoga što je iza nas, a svim budućim generacijama pošaljemo poruke da zbog suživota i razvoja BiH kao države, moramo graditi mir i dobre odnose ali nikako ne smije zboraviti što se desilo na ovim prostorima.

 

Jučer su zvanične delegacije u sklopu obilježavanja posjetile i položile cvijeće na spomen obilježju „Zlatni ljiljan“ i grobu ratnog komadanta Ivana Mijačevića kao i na spomen obilježju „ Križ „ u Ledenicama Donjim.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *