Obilježena godišnjica masakra nad civilima Gradačca u junu 1992. godine

 

Obilježavanje godišnjice maskra nad civilima općine Gradačac iz 1992. godine na putu Gradačac-Ormanica. Na mjestu stravičnog događja, gdje je prije 27 godina ubijeno 16 nedužnih civila, okupili su se preživjele žrtve, porodice i prijatelji ubijenih, delegacije javnog i političkog života Gradačca. Saveza boračkih organizacija Gradačac ovom prilikom izražavaju zabrinutost i žaljenje jer zločinci i krivci za strašni masakr naših sugrađana nisu uhapšeni i kažnjeni za počinjeni zločin.

 

Savez boračkih organizacija Grdačac i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Gradačac su organizovali prigodan program prisjećanja na ovaj tragičan događaj iz 1992. godine biće. položeni su vijenci i cvijeće na spomen obilježje u znak sjećanja na 16 žrtva masakra koji se dogodio 30. juna 1992. godine na putnom pravcu Kerep-Ormanica. Broj žrtava bio bi zasigurno veći da nije uslijedila brza reakcija branilaca koji su uspjeli razbiti blokadu puta i uspostaviti nove linije odbrane.

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić poručio je da ovaj čin agresora pokazuje kakva bi sudbina bila gradačačkog kraja da nije bilo organizovanog otpora kako bi se izbjeglo stradanje većeg broja civilnog stanovništva.

Organizatori obilježavanja godišnjice masakra obišli su članove porodica tragično stradalih građana Gradačca, a istim povodom u Kerepu je odigran 4. malonogometni turnir.

9 thoughts on “Obilježena godišnjica masakra nad civilima Gradačca u junu 1992. godine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *