One su budućnost BiH, život žele graditi u svojoj državi

ONI DOLAZE Mlade Krajiškinje ostvaruju izuzetne rezultate na fakultetima

Emina Nazić iz Cazina s prosjekom ocjena 9,3 dobitnica priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja, a Otočanka Melisa Ćehić dobitnica stipendije Bošnjačkog instituta s prosjekom 10

Emina Nazić iz Cazina s prosjekom ocjena 9,3 dobitnica priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja, a Otočanka Melisa Ćehić dobitnica stipendije Bošnjačkog instituta s prosjekom 10

 

Nagrade i priznanje za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2017/2018. godini s Bihaćkog univerziteta, iz svih organizacionih jedinica, primilo je sedam studenata završne godine. Emina Nazić iz Cazina studentica je završne godine Pravnog fakulteta u Bihaću, s prosjekom ocjena 9,3. Jedna je od sedam dobitnica priznanja i novčane nagrade od 1.500 KM.

– Najveća motivacija mi je da postanem neko, da sebi priuštim sebi sve što želim i da moja porodica bude ponosna na mene. Potrebno je dosta vremena i odricanja i finansijskih sredstava, ali ko hoće, i može – kaže Emina Nazić, dobitnica priznanja Federalnog ministarstva obrazovanja.

Svijetli primjer

Nije ovo jedina nagrada dodijeljena studentima iz USK. Svijetli primjer je i Otočanka Melisa Ćehić, ovogodišnja dobitnica stipendije Bošnjačkog instituta – Fondacije Adila Zulfikarpašića. Ona je još kao dijete željela postati pravnik. Svoj san danas ostvaruje kao student treće godine Pravnog fakulteta u Bihaću, s prosjekom ocjena 10.

 

Nazić: Dosta odricanja

 

– Naprosto, vi što više znate, više vrijedite. Prvenstveno učim radi sebe, jer znam da što god da naučim danas, sutra će meni donijeti dobro. Vi kada radite, cijene se vaše znanje i vaš trud, a sve ostalo nije bitno. Kroz fakultet ne možete naučiti sve, ali tu su, naravno, iskustvo i rad koji će nadoknaditi ono što propustite. Mi se možemo nositi s najboljim univerzitetima u Evropi, jer znanje i stručnost naših profesora na visokom je nivou. Mana našeg obrazovnog sistema su uvjeti u kojima radimo. Opće je poznato da Pravni fakultet u Bihaću nema svoju zgradu i da se predavanja održavanja na Ekonomskom fakultetu. Ne učimo dosta u praksi, sve se svodi uglavnom na teoriju – kaže Ćehić.

Pravi put

Melisa svakodnevno putuje iz Bosanske Otoke u Bihać, ali joj ovo ne predstavlja nikakav teret. Aktivan je član društva, pa je tako i koordinator tamošnjeg ogranka Omladinske banke, s najviše ostvarenih projekata i najvećim novčanim fondom. Dobivena nagrada od 3.000 maraka već je uplaćena na njen račun, a za nju je to, kaže, priznanje da je na pravom putu.

Ćehić: Cijene se znanje i trud

Ćehić: Cijene se znanje i trud

– U materijalnom smislu pomogne za ispunjavanje osnovnih studentskih potreba. S druge strane, ona meni bitnija stavka jeste da je to priznaje zapravo vrednovanje mog dosadašnjeg truda i rada, znači neko je ipak priznao sve to. Vlasti u BiH nisu se baš istakle i potrudile da cijene znanje studenata, kako se to radi u zemljama Evropske unije – ističe Melisa.

Ove djevojke primjer su brojnih mladih, inteligentnih i perspektivnih ljudi, koji su budućnost ove zemlje. Iako još studentice, ove djevojke imaju viziju svoje budućnosti, a ona je bez obzira na trenutnu situaciju, vezana uz našu zemlju. Još ne znaju hoće li svoje usavršavanje nastaviti u zemljama Evropske unije, ali su sigurne da će svoj poslovni status ostvariti u svojoj državi, Bosni i Hercegovini.

Moralna podrška

Mirela Kljajić-Dervić, dekanesa Ekonomskog fakulteta u Bihaću, koji je ove godine kao najbolja studentica predstavljala Džejlana Ćehić, tvrdi da se pored finansijske radi i o moralnoj podršci trudu i radu studenta, koji će zasigurno pružiti maksimum u razvoju šire društvene zajednice.

Dnevni Avaz

 

 

2 thoughts on “One su budućnost BiH, život žele graditi u svojoj državi

 • 10/10/2022 at 12:23 am
  Permalink

  It is in reality a great and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • 11/11/2022 at 11:05 pm
  Permalink

  I’m impressed, I have to say. Actually not often do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining, and let me tell you, you've hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the difficulty is something that not enough individuals are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled across this in my seek for one thing referring to this.

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *