BiHVIJESTI

Opozicija u FBiH: “Trojka” i HDZ šminkaju Poslovnik da bi imenovali Vukoju, diktatura u Parlamentu nam ne treba

Izmjene Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koje su predložili klubovi “Trojke” i HDZ-a sa koalicionim stranka (SDP, NiP, NS, HDZ-HNS, HDZ 1990, PDA) tiču se, ne samo popunjavanja radnih tijela, nego se želi mijenjati dosadašnji način glasanja, rasprave, mijenjanja dnevnog reda…

Iz opozicije smatraju da su ovakve izmjene Poslovnika nedopustive, da se njima uvodi zapravo nered u rad Zastupničkog doma.

Komisija je glavni cilj, ostalo je “šminkanje”

– Diktatura nam ne treba. Ovakav način ograničavanja, onemogućavanja da se klub prije usvajanja dnevnog reda konsultuje kako će i šta po pitanju dnevnog reda je nedopustivo. Glasanjem na kraju cijele rasprave zapravo se uvodi nered u kontekstu ponašanja zastupnika i njihovog prisustva prilikom rasprave po tačkama dnevnog reda. Na ovaj način namještaju neodgovornim i neozbiljnim članovima Parlamenta koji nisu tu i oni na ovakav način pokušavaju da osiguraju sigurnu parlamentarnu većinu za izglasavanje onoga što oni hoće tako što cijeli dan neće biti tu a onda nekada u večernje sate će doći da glasaju, da se ne vodi ni kvalitetna rasprava – govori Eldar Čomor (SDA) zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Dodaje kako je cilj disciplinirati zastupnike iz opozicije a da je krajnja meta izmjena Poslovnika Komsija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma FBiH.

– Komisija je glavni cilj a sve ostalo je “šminkanje” i to uvrštavanje u Poslovnik amandmana visokog predstavnika. Cilj je po svaku cijenu instalirati Marina Vukoju kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda BiH – naglašava Čomor.

Upitali smo ima li opozicija mehanizme da zaustavi izmjenu Poslovnika na ovakav način.

– Oni su do sada minimalno pet-šest puta imali poteze koji su mimo Poslovnika, Ustava FBiH, propisa… i to ih nije sprečavalo da to rade. Šta god mi kao opozicija radili oni će se voditi time da imaju 50 i nekoliko ruku i po svaku cijenu će izglasati ono što žele, bez obzira na posljedice. To ih ne interesuje. Davno su predstavnici SDP-a govorili: “Znamo da nije po zakonu ali nama se žuri”.

U ovom momentu po izmjenama Poslovnika žele po automatizmu mjesta zastupnika koji su izašli iz parlamenta da zauzmu zastupnici koji su ušli u parlament i tako će popunuti Komisiju za izbor i imenovanje sa dodatna dva člana iz reda HDZ-a. I potpuno preuzeti kontrolu u Komisiji a onda sva ostala pitanja koja se tiču Komisije nastavit će da radi redovno. Kada se to uradi ide izbor sudije Ustavnog suda BiH – govori Čomor.

Ukazuje da, iako prema postojećem Poslovniku radno tijelo čine, po pravilu, zastupnici iz svih klubova srazmjerno zastupljenosti političkih stranaka u Zastupničkom domu, tako sada nije u praksi.

Apelacije prema Ustavnom sudu FBiH

– Na osnovu izbornih rezultata SDA ima 25 posto članova Parlamenta i po tome bi u svakoj komisiji SDA trebala imati minimalno toliki procenat, međutim vi u Komsiji za izbor i imenovanje imate jednog člana. HDZ koji ima 10 zastupnika manje ima tri člana u komisiji, SDP sa deset zastupnika manje ima dva člana. U druge komisije koje su potpuno ireleventne u kontekstu značaja, rada, odlučivanja, su “gurali” zastupnike SDA. I gde god su mogli oštetili su DF, gdje god će moći oštetiti SBiH i NES, to će uraditi i ništa ih neće spriječiti. Ne znam koja je adekvatna riječ za takvo ponašanje nametnute vlasti u FBiH – rekao je Čomor.

Naglašava kako na svako njihovo kršenje zakona, Ustava treba uputiti apelaciju.

– Pozivam i svoje kolege iz opozicije da koristimo mehanizme koji nam jesu na raspolaganju, apelacije Ustavnom sudu FBiH koje će ove stvari dovesti u red. A imamo prostora da to uradimo od same procedure izbora sudije Ustavnog suda FBiH gdje je Dragan Mioković (NS) o tome govorio pa preko noći prestao kada je postao kandidat za predsjedavajućeg Zastupničkog doma. Možda je on prestao, ali SDA neće prestati govoriti o kršenju procedura, ali ovo ponašanje je nevjerovatno. Ovo je čista prodaja i izdaja interesa građanske Bosne i Hercegovine od onih koji su se zaklinjali u prava građana – poručio je Čomor.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom (DF), zastupnicom u Zastupničkom domu FBiH.

Bespogovorni slušači HDZ-a

– Što se tiče nasilnih, protivposlovničkih pokušaja da parlamentarna većina dođe do većine u Komisiji za izbor i imenovanje i ostvari želju HDZ-a da se u Ustavni sud BiH imenuje Marin Vukoja (kandidat bez dana sudske prakse), bez mogućnosti da se u Parlamentu izjašnjavamo o listi kandidata za ovu poziciju, onih koji ispunjavaju uvjete, jasno je da se ide do kraja na sve načine kako bi konačno završili posao. Nakon neuspjelih pokušaja u ranijem periodu ide se na izmjene Poslovnika po skraćenoj proceduri. I tu je sve upitno. Ponovo po svaku cijenu sa vrlo upitnom zakonitošću.

Konačno, ranije je ustanovljeno da je potrebno izmijeniti prostor u Poslovniku za neke nedovoljno definisane situacije, ali HDZ i njihove bespogovorne slušače to ne zanima. Imaju skupo plaćenu parlamentarnu većinu koja je davno trasirala svoje prioriotete koji zasigurno nisu u pravcu izgradnje države jednakih prava – kazala je Kratina.

Faktor

One thought on “Opozicija u FBiH: “Trojka” i HDZ šminkaju Poslovnik da bi imenovali Vukoju, diktatura u Parlamentu nam ne treba

  • Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too fantastic. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous site.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *