BiHCrna HronikaIzdvojenoSport

Otkrivamo / Ovo su imena osoba koja se dovode u vezu sa davanjem novca sudijama!

Otkrivamo / Ovo su imena osoba koja se dovode u vezu sa davanjem novca sudijama!

Po nalogu tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše hapšenja i pretrese više osoba osumnjičenih za krivična djela organiziranog kriminala, primanja dara i drugih oblika koristi i zlouporabe položaja ili ovlasti, saopćeno je danas iz tog tužilašva.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA od ranih jutarnjih sati, vrše lišenja slobode i pretrese na više lokacija u BiH.

Aktivnosti se provode protiv osumnjičenih sudija i drugih službenih osoba angažiranih u okviru nogometnih asocijacija, osumnjičenih da su tokom 2019. godine, zahtijevali i primali darove i druge oblike koristi, kako bi pogodovali ishodima određenih nogometnih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

Tokom istrage, utvrđeno je da su osumnjičeni u više navrata, zahtijevali i dobijali određene novčane iznose, kako bi ishodovali povoljan rezultat za određeni nogometni klub.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu.

Prema informacijama portala Radiosarajevo.ba, istražitelji raspolažu informacijama o osobama koje su davale novac sudijama.

“Imamo snimke kako daju koverte i dogovaraju”, tvrdi sagovrnik našeg portala blizak istrazi ovog slučaja koji će iz temelja potresti bh. nogomet.

Prema informacijama kojima raspolažu istražitelji, među osobama koje su sudijama davale novac su i čelnici klubova iz Premijer lige BiH – Azmir Husić, predsjednik i sportski direktor Tuzla Cityja, kluba koji je smatran pravim malim čudom bh. nogometa, Zuhdija Isamović i Aldin Kulenović (iz bihaćkog Jedinstva), Edo Ekmeščić iz NK Metalleghe-BSI Jajce, Midhat Sarajčić iz NK Travnik, Damir Obad iz HNK Čapljine, te Ramiz Murtić iz konjičkog Igmana.

Ove osobe će, kako sada stvari stoje, biti također saslušane, ali u ulozi svjedoka, dok će dalji tok istrage pokazati kakav će biti njihov konačni status u ovom predmetu.

Nije isključeno da se val hapšenja  nastavi ukoliko se klupko kriminala u bh. nogometu nastavi odmotavati.

RADIO SARAJEVO

One thought on “Otkrivamo / Ovo su imena osoba koja se dovode u vezu sa davanjem novca sudijama!

Comments are closed.