Otvoren 14. EYOF

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik EOK-a Janez Kocijančič i gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković otvorili su 14. EYOF nakon čega je na stadion iznesena olimpijska zastava i podignuta na jarbol. Zatim su položene zakletve ispred sportista, trenera, sudaca.

Milorad Dodik u obraćanju na otvaranju 14. EYOF-a kazao je da je bilo izazova ali da su oni prevaziđeni i da danas imamo otvaranje EYOF-a kao dokaz za to.

– Danas smo svjedoci da pored silnih izazova i napora koje smo kao organizatori imali, stojimo pred početkom tih Igara kao bismo proslavili i njihove uspjehe na našim borilištima. Mladi se bore za čast i medalju i da na najbolji način predstave svoju zemlju. Želim da se zahvalim tim mladim ljudima zbog kojih se olimpijska baklja vratila ovdje na mjestu i prostoru gdje su prije nekoliko decenija održane Olimpijske igre. Došli ste u zemlju punu različitosti ali i zemlju dobrih domaćina i oni će vam pokazati svoje gostoprimstvo. Ova svečana organizacija svakako je pobjeda za sve nas i za one koji su vjerovali u sve ovo i za one koje nisu.

On je kazao da smo se svi okupili oko ove značajne ideje. On je takmičarima poželio sve najbolje u takmičarskim danima.

Ceremoniju otvaranja 14. EYOF-a pratilo je 25.000 gledalaca na stadionu, te brojni gledatelji putem direktnog TV prijenosa.

Otvaranju EYOF-a prisustvovao je veliki broj zvaničnika iz BiH, regiona, čelnici EOK-a. Festival je otvorio Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a prisustvovali su i članovi Željko Komšić i Šefik Džaferović, makedonski premijer Zoran Zaev, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva Abdulah Skaka i Nenad Vuković, te brojni drugi pripadnici javnog života.

Na 14. EYOF-u učestvuje 1.400 sportista, trenera i članova delegacija iz 46 država. Boje BiH brani 21 sportista u pet sportova. Takmičenja će se održavati u osam sportova alpsko skijanje, skijaško trčanje, biatlon, hokej na ledu, brzo klizanje, umjetničko klizanje, snowboard i karling na planinama Jahorina, Igman i Bjelašnica, te u dvoranama Huan Antonio Samaranch, Skenderija i na Palama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *