Palestinski vođa: Prekidamo sve veze s Amerikom i Izraelom

REAKCIJA Oglasio se Mahmud Abas

Palestinski vođa: Prekidamo sve veze s Amerikom i Izraelom

Američki plan predstavlja “kršenje sporazuma o autonomiji”

Mahmud Abas (Mahmoud Abbas), palestinski vođa, najavio je prekid svih veza s Izraelom i Sjedinjenim Američkim Državama, uključujući saradnju u oblasti sigurnosti, nekoliko dana nakon što je Vašington objavio mirovni plan za Bliski istok.

– Želimo da vas obavijestimo da više neće biti nikakvih veza s Izraelom i SAD, uključujući saradnju u domenu sigurnosti – rekao je Abas na sastanku Arapske lige u Kairu, dodavši da američki plan predstavlja “kršenje sporazuma o autonomiji”, koji je postignut u Oslu 1993. godine između Izraela i Palestinaca.

  • Tramp: Palestinci će moći da proglase glavni grad unutar anektiranog istočnog Jerusalema - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Tramp: Palestinci će moći da proglase glavni grad unutar anektiranog istočnog JerusalemaFOTO: AGENCIJE

Abas objašnjava kako je odluka uslijedila nakon što su se i Izrael i SAD povukli iz potpisanih sporazuma i međunarodnog legitimiteta.

– Izrael će morati snositi odgovornost kao okupaciona sila za palestinske teritorije. Palestinci će nastaviti s legitimnom borbom za svoja prava koristeći miroljubiva sredstva- kazao je Abas.

Prema američkom mirovnom planu, Izrael će zadržati kontrolu nad Jerusalemom kao “nepodijeljenim glavnim gradom” i pripojit će naselja na palestinskoj zemlji. Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je rekao da će Palestinci moći da proglase glavni grad unutar anektiranog istočnog Jerusalema.

Palestinske vođe odbacile su sporazum, rekavši da zaslužuje da bude “bačen na đubrište historije”.

16 thoughts on “Palestinski vođa: Prekidamo sve veze s Amerikom i Izraelom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *