Počinje ljetno računanje vremena, kazaljka se pomjera sat unaprijed

Počinje ljetno računanje vremena

SARAJEVO, (Patria) – Pomjeranjem kazaljke na satu za jedan sat unaprijed, u noći sa subote edjelju počinje ljetno računanjen vremena.

Kazaljka u 2 sata treba pomjeriti na 3 sata.

Zimsko računanje vremena traje do posljednjeg vikenda u martu, kada počinje ljetno računanje vremena.

Pomjeranje vremena se uglavnom obavlja u noći između subote i nedjelje, da ne bi izazvalo veće probleme za radno stanovništvo.

Prelazak na ljetno i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope radi uštede energija, jer se period dnevnog svjetla sa ranih jutarnjih sati “premiješta” na večernje.

Ljetno računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine. Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak ljetnog računanja vremena počinje posljednje nedjelje u martu i završava posljednje nedjelje u oktobru.

Pomjeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Praksa pomjeranja sata dvaput godišnje, krajem marta za jedan sat unaprijed i vraćanje kazaljki u oktobru za sat unatrag, uskoro bi trebala otići u historiju, jer je Evropski parlament nedavno podržao prijedlog direktive kojom se od 2021. na nivou EU ukida polugodišnje pomjeranje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *