Počinje nova školska godina uz poštivanje mjera: Šta će dočekati djecu u klupama

MASKE I DISTANCA

Obavezne zaštitne maske za učenike starije od 11 godina, kazala Hota-Muminović

Učenici u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Bosanskopodrinjskom te Kantonu Sarajevo danas se vraćaju u školske klupe. Na nastavu će danas i učenici iz Republike Srpske dok će u ponedjeljak, 6. septembra nova školska godina početi i u Unsko-sanskom kantonu, Posavskom, Srednjobosanskom i Hercegovačko-neretvanskom, te Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10.

Krizni štab Ministarstva zdravstva KS nalaže poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Kako je za „Avaz“ kazala ministrica obrazovanja i odgoja KS Naida Hota-Muminović, sve je spremno, a nastava počinje danas.

Upustvo za nastavu

– Školama smo poslali uputstvo o organizaciji nastave. Tu smo načelno propisali sve što smatramo da je potrebno za organizaciju nastave, uz poštivanje mjera. To su obaveza nošenja maski za djecu stariju od 11 godina i distanca od jednog metra – kazala je Hota-Muminović.

Dodala je da škole, shodno kapacitetima, prave raspored odvijanja nastave, poštujući princip „što više učenika, što češće u školskim klupama“ te da, sve dok se poštuje razmak od barem jednog metra i primjenjuje ovaj princip, slobodni su da prave raspored kako im odgovara.

Vakcinisati se

Ademir Spahić, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, za „Avaz“ je kazao da se higijensko-epidemiološke mjere trebaju poštovati.

– Treba da prosvjetni radnici i svi uposlenici u obrazovanju koji se nisu vakcinisali to urade što prije. Trebamo poštovati sve one mjere koje su donesene, a koje nisu ni bile ukinute.

Što se tiče mjera, Krizni štab nije donio nove mjere. Članovi Kriznog štaba podržali su odluku da se nastava odvija normalno, a sada je na Ministarstvu obrazovanja kako će oni dalje organizirati nastavu, hoće li biti po sistemu ponedjeljak, srijeda, petak redovno, utorak, četvrtak online ili će naći neki drugi model – kazao je Spahić.

Dodao je da se trebaju poštivati mjere u vidu nošenja zaštitnih maski, održavanja distance i upotrebe dezinfekcijskih sredstava.

avaz.ba

8 thoughts on “Počinje nova školska godina uz poštivanje mjera: Šta će dočekati djecu u klupama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *