Podžić: Mi smo na zadnjoj stepenici pred prijem u punopravno članstvo u NATO-u

Uvodničar današnje pres-konferencije sesije Kruga 99 na temu “NATO i sigurnost BiH” bio je Sifet Podžić, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

Podžić je NATO alijansu opisao kao najozbiljniju multinacionalnu organizaciju koja je pokazala i pokazuje da je najodgovornija i najdisciplinovanija pored mnogih drugih organizacija.

“Bosna i Hercegovina je u Akcionom planu za članstvo u NATO-u. Oko ove rečenice imamo strašne polemike i tri godine vodimo nepotrebne rasprave. Akcioni plan za članstvo – kome to nije jasno neka interveniše kod NATO-a da promijeni da se to ne zove tako, ali se on zove Akcioni plan za članstvo. To je posljednji program koji NATO ima u svojoj genezi pred punopravno članstvo u NATO savezu”, kazao je ministar odbrane Bosne i Hercegovine na sesiji Kruga 99.

Kako je kazao, sam MAP (Member Action Plan) u koji stupa država i ona sama oblikuje koje će zadatke, procese i reforme uraditi u tom planu.

“Izgubili smo 2019. godinu što nismo uspjeli da se dogovorimo da je to Godišnji nacionalni plan. Kompromisom na Predsjedništvu BiH je donesena odluka da će za BiH taj program se zvati program reformi”, dodao je Podžić.

Naveo je da je Program reformi donesen i poslan u Brisel za 2020. godinu.

“Precizirani su zadaci ko šta u BiH treba uraditi u periodu od godinu dana. To je u Briselu pregledano i ocijenjeno od svih saveznika. Ja otprilike znam kakav je izvještaj. Očekujemo početkom narednog mjeseca poziv kolegici Turković i meni u Brisel kako bi nam bio prezentovan taj izvještaj”, naveo je Podžić.

U tom izvještaju će, kaže, biti prezentovano šta je BiH iz svog programa u 2020. godini realizovala.

“Napravljen je program za 2021. i očekujem vrlo brzo njegovo upućivanje u Brisel. NATO put BiH nije prekinut. Mi smo na zadnjoj stepenici pred prijem u punopravno članstvo”, naveo je Podžić.

https://youtube.com/watch?v=gTO1ZSAC-dk%3Ffeature%3Doembed%26enablejsapi%3D1

Kaazao je da za sve aktivnosti na ovom planu postoje relevantne odluke političkih oragana države Bosne i Hercegovine.

“U programu reformi koji smo proslijedili navedeno je da sve ranije odluke državnih oragana BiH ostaju na snazi”, naveo je Podžić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *