GradacacIzdvojenoSport

PONOS GRADA ZMAJA OD BOSNE “STK ZMAJ-GRADAČAC”

PONOS GRADA ZMAJA OD BOSNE STK ZMAJ-GRADACAC

Sjajna priča o višestrukim prvacima Bosne I Hercegovine započinje početkom februara 2013 god.kada uz kafu na Kuli Zmaja od Bosne Elvedin Muratovic -Nine (predsjednik kluba),Edin Dzinovic -Frizer ( blagajnik klubal),Ermin Omercic-Erko (sekretar kluba) i Hajrudin Alatovic -Keli(pred.takmicarske komisije) odlučuju da registruju Sportski tiplerski klub Zmaj -Gradacac i ljubav prema sportskim golubovima engleskim tiplerima – dugoletacima podižu na najviši nivo.Inace članovi STK Zmaj – Gradacac se takmiče na najvišem državnom nivou u okviru Tiplerske unije BiH.

Od samog početka članovi STK Zmaj -Gradacac postižu zapažene rezultate,naročito u međunarodni terminima takmičenja medj.mladi i najduži dan (Long day) gdje se svrstavaju u sami svjetski vrh ovog sporta.

Da par riječi kažemo i o samim golubovima engleskim tiplerima – dugoletacima,to su golubovi koji uz genetske predispozicije i dobru ishranu i trening imaju nevjerovatnu sposobnost da neprekidno provedu u zraku čak i 24 sata.

Da bi se postigli vrhunski rezultati potrebno je dosta vremena i truda (treniranja) I do kasno u noc( noćni treninzi pod svetlima reflektora).STK Zmaj -Gradacac trenutno broji 10 članova i trudi se da ovaj sport kroz promociju približi mladima kao vid zdravog druženja, razvijanje sportskog duha i ljubav prema sitnim životinjama.

Članovi STK Zmaj -Gradacac svake godine organizuju tradicionalne sportsku manifestaciju KUP Grada Zmaja od Bosne čiji je pokrovitelj Grad Gradacac kome se i ovom prilikom zahvaljujemo.

Moramo istaći da se vrhunski rezultati postižu samo u jakoj konkurenciji,a to je Tiplerska unija BiH koja okuplja vrhunske takmičare iz klubova i gradova prije svega Bijeljine,Tuzle,Brckog,Orasja gdje ovaj sport ima dužu tradiciju.Poseban akcenat bi dali na proteklu takmičarske sezonu 2023 god.kada je STK Zmaj -Gradacac ekipno osvojio 1.mjesto u BiH,zahvaljujući pojedinačnim rezultatma Hajrudina Alatovica -Kelija 20h i 11min,te 20 h I 31 min što je ujedno i novi seniorski rekord BiH,te ga ova dva vrhunska rezultata svrstavaju u top 5 takmičara na svijetu za 2023 god.

Takodjer zapažene rezultate su postigli Edin Dzinovic -Frizer 19h i 11 min i osvojeno 2.mjesto za termin KUP BiH,te rezultat Elvedina Muratovica – Nineta 14h i 36 min i osvojio 1.mjesto u terminu medj.mladi.

Nadamo se da smo ovom kratkom pričom našim sugrađanin prestavili nas klub koji je kao višestruki prvak naše jedne i jedine Bosne I Hercegovine ponosan predstavnik Grada Zmaja od Bosne!