Ponovo kazne u RS zbog isticanja zastave RBiH s ljiljanima

Ranije je i policija na Palama i u Vukosavlju prekršajno kaznila osobe koja su se fotografisale, kako su naveli u saopćenju, zastavom Armije RBiH

Banjalučka policija sankcionirala je osobu inicijala N.N. koja je danas istakla zastavu Armije Republike BiH.

Prekršajni nalog uručen je, kako se navodi u saopćenju iz Policijske uprave Banja Luka, zbog počinjenog prekršaja svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje iz člana 7. Zakona o javnom redu i miru RS.

Navode da su „policijski službenici prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka uočili kretanje kolone vozila ka centru grada, te da je na jednom od automobila marke „audi“ bila istaknuta ratna zastava Armije Republike BiH, čime je osoba N.N. nepristojnim ponašanjem i isticanjem simbola počinila navedeni prekršaj“.

Ranije je i policija na Palama i u Vukosavlju prekršajno kaznila osobe koja su se fotografisale, kako su naveli u saopćenju, sa zastavom Armije RBiH.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je nedavno za Fenu da u RS moraju biti svjesni da žive u državi koja je međunarodno priznata pod zastavom s ljiljanima te da je historijska činjenici da je 22. maja 1992. Republika Bosna i Hercegovina primljena u UN pod zastavom s ljiljanima.

Krajnje je vrijeme da postanu svjesni toga bez obzira na aktuelnu politiku i prestanu s izlivima mržnje prema simbolima i državi u kojoj žive – kazao je Salkić, na to što se u RS negira zastava s ljiljanima i kažnjavaju oni koji je nose.

I iz Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS najoštrije su ranije osudili, kako su naveli, represiju Ministarstva unutrašnjih poslova RS prema građanima zbog isticanja nekadašnje zastave Bosne i Hercegovine. 

Namjerna podvala Ministarstva unutrašnjih poslova da se radi o ratnoj zastavi slavne Armije Republike Bosne i Hercegovine i kažnjavanje nije ništa drugo nego zloupotreba policije i pokazivanje da ništa drugo osim “srpskog” ne smije biti na teritoriji manjeg bosanskohercegovačkog entiteta – navodi se u saopćenju ovog kluba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *