Potpisan Kolektivni ugovor kojim je osigurana minimalna plaća od 1.000 KM

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika sa kompanijom MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać, kojim je osigurana minimalna plaća radnika u iznosu od 1.000 KM, potpisan je danas u Sarajevu.

Kolektivni ugovor između socijalnih partnera potpisan je u sklopu svečane sjednice Upravnog odbora Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini BiH (PPDIVUT BiH).

Kako je tim povodom izjavio predsjednik PPDIVUT-a BiH Mehmed Avdagić, radi se o iznimno značajnom događaju koji svjedoči o kvalitetno ostvarenom socijalnom dijalogu.

Podsjetio je na hronologiju događaja od ulaska MEGGLE-a na prostore BiH, istaknuvši da je riječ o jednoj od najvećih kompanija koja ulaže u primarnu proizvodnju, uz uvjerenje da će se taj kontinuitet održati i razvijati u budućnosti.

“Da bi zadržali radnike u BiH, potrebno je obratiti pažnju prema njima, uvažavati radnike i unapređivati socijalni dijalog”, poručio je Avdagić.

Čin svečanog potpisivanja pozdravili su i direktor MEGGLE-a za jugoistočnu Evropu Marjan Vučak, kao i direktor MEGGLE Mljekare d.o.o. Bihać Kemal Hrnjić, potcrtavajući riješenost da poslovne uspjehe i nadalje dijele sa radnicima, te jačaju partnerstvo između uposlenika i poslodavca.

Najavili su nove projekte, uključujući i bespovratno finansiranje nabavke junica za farmere, a sve s ciljem ostvarivanja održivog rasta i poslovanja, kao i osnaživanja ljudskih resursa.

Na važnost poboljšanja statusa radnika u BiH u kontekstu odlaska radne snage, ukazao je i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović, ocijenivši kako potpisivanje spomenutog kolektivnog ugovora korespondira sa inicijativom ovog sindikata o najnižoj plati u iznosu od 1.000 KM.

“Jedino s takvim primanjima i odnosom poslodavca prema radniku možemo spriječiti masovni odlazak ljudi iz BiH”, kazao je Šatorović, izražavajući očekivanje da će MEGGLE-ov primjer slijediti i ostale kompanije u BiH.

Na svečanoj sjednici UO PPDIVUT-a BiH uručena su prigodna priznanja – zahvalnice direktorima Marjanu Vučaku i Kemalu Hrnjiću za doprinos kreiranju i jačanju socijalnog dijaloga sa Samostalnim sindikatom PPDIVUT BiH.

One thought on “Potpisan Kolektivni ugovor kojim je osigurana minimalna plaća od 1.000 KM

  • 09/10/2022 at 4:10 pm
    Permalink

    I¦ve read several just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create this kind of great informative site.

    Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *