POTPUNI HAOS U SDP-U: Nermin Nikšić sprema smjenu “neposlušnog” Envera Bijedića!

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, na bazi sporazuma o formiranju Bh.bloka koji je nedavno potpisan, insistira kod Nikšića da odmah raspusti kantonalni odbor SDP Tuzlanskog kantona a željamaa se pridružuje i gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Tuzlanskog kantona jučer je većinom glasova donio odluku da se krene u proces formiranja vlasti sa Strankom demokratske akcije.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić s tim u vezi kazao je da će zatražiti izvještaj sa jučerašnje sjednice kantonalnog odbora.

“Zatražit ću izvještaj sa sjednice kantonalnog odbora jer prema mojim informacijama, kao ni na prethodnoj sjednici, ni jučer nije bilo kvoruma za odlučivanje. To očito rukovodstvu Kantonalne organizacije nije smetalo da donese takvu neprovodivu odluku”, rekao je Nikšić.

Prvi čovjek SDP-a uz to je kazao da se ne želi baviti špekulacijama, a koje govore o razlozima zbog kojih se žurilo i zbog kojih se u Tuzlanskom kantonu navodno morali donijeti ovakvu odluku. Ovakom odlukom tuzlanskog dijela SDP-a nisu zadovoljni ni u SDP-ovoj partnerskoj Našoj stranci.

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, predsjednik Naše stranke Predrag Kojović, na bazi sporazuma o formiranju Bh.bloka koji je nedavno potpisan, insistira kod Nikšića da odmah raspusti kantonalni odbor SDP TK, te isključi iz članstva one zastupnike koji su se opredjelili za saradnju sa SDA i DF-om.

Nikšića u tom smjeru “gura” i narcisoidni gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, koji već dulje vremena ratuje s čelnikom Kantonalnog odbora SDP-a, Enverom Bijedićem, koga bi najradije eliminirao iz SDP-a kako bi se nametnuo kao vodeći socijaldemokrata s područja Tuzlanskog kantona.

Na posljednjem Kongresu SDP-a, ciljano su promijenjena izborna praviila unutar SDP-a, (“jedan član – jedan glas”) pa će se ubuduće svi predsjednici općinskih i kantonalnih odbora birati uz presudnu riječ sarajevske centrale SDP-a a ne partijske baze. Navodo su ta pravila promijenjena upravo zbog Envera Bijedića koji će biti slijedeća žrtva Nikšićevih čistki u SDP-u.

Kako smo doznali, SDP će u paketu voljom Nikšića napustiti Enver Bijedić, zastupnik iz Tuzle u Parlamentu BiH, te Hasan Muratović, zastupnik iz Živinica u Parlamentu Federacije BiH, kao i još nekoliko najistaknutijih aktivista SDP-a u Tuzlanskom kantonu, među kojim je i Edin Delić, načelnik općine Lukavac i protukandidat Nikšića na izborima za predsjendika SDP-a. Delić je inače uvjerljivo pobijedio Nikšića u Tuzlanskom kantonu, osvojiši deset puta više glasova!

Bijedić, Muratović, Delić i brojni drugi istaknuti članovi SDP-a s područja Tuzlanskog kantona, uskoro će najvjerovatnije poptisati pristupnicu SPD-a

(S.B.)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *