Potvrđena smrt mlade Slovenke nakon vakcinisanja

Slovenska vlada otkupit će od Mađarske veliku količinu cjepiva proizvođača Johnson&Johnson, dok neki smatraju da bi njegovu primjenu trebalo obustaviti dok se ne rasvijetli slučaj 20-godišnjakinje koja je umrla dva tjedna nakon cijepljenja.

Kako je u utorak, pozivajući se na neslužbene izvore u ljubljanskom UKC-u objavila Slovenska televizija, ona je umrla je od posljedica moždanog udara, što su u toj ustanovi najprije demantirali, potvrđujući da je u kritičnom stanju, ali su u srijedu potvrdili da je došlo do smrti u jutarnjim satima.

“Na žalost mogu potvrditi da se je borba za njen život neuspješno završila”, kazao je u izjavi novinarima Igor Rigler, šef službe za urgentnu neurologiju u Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) Ljubljana, dodavši kako se još ne može točno reći je li zaplet povezan s cijepljenjem preminule.

O tome će nakon ispitivanja slučaja stručno mišljenje donijeti posebno povjerenstvo ministarstva zdravstva. To je povjerenstvo prije nekoliko mjeseci potvrdilo da je smrt mlađe žene, supruge slovenskog diplomata koju je u svibnju cijepila slovenska medicinska ekipa cjepivom Johnson&Johnson, bila povezana s cijepljenjem, nakon čega je dobila trombozu, a na kraju i moždanu kap koja je izazvala smrt.

Prema istraživanjima, teške posljedice nakon cijepljenja vektorskim cjepivima su rijetke, možda jedan slučaj na 100.000 cijepljenja, prenose slovenski mediji.

Sa Johnson&Johnson vakcinisano oko 120.000 ljudi u Sloveniji

Cjepivom Johnson&Johnson, koje se aplicira u samo jednoj dozi, u Sloveniji se do sada zaštitilo oko 120.000 ljudi, najviše nakon Pfizer-BioNTecha i AstraZenece.

Posebno se tražilo zadnjih tjedana kod onih koji odlaze na turistička putovanja jer se ne mora čekati na drugu dozu i kod onih koji za rad i aktivnosti trebaju obvezno cijepljenje ili covid potvrdu.

Reagirajući na tragičnu smrt mlade žene nakon cijepljenja, vodeća infektologinja Bojana Beović izjavila je za medije kako smatra da bi s primjenom tog cjepiva trebalo privremeno prekinuti, ali da je to njeno osobno stajalište.

“Ovakvi se tragični slučajevi pojavljuju jednom na milijun cijepljenih i nešto takvo nismo očekivali, za to nije bilo nikakvog ozbiljnog upozorenja”, kazala je za vodeće medije Beović.

“No, ovaj je događaj tako tragičan da osobno smatram da u ovom trenutku ne bismo više riskirali i da to cjepivo više ne koristimo, makar je drukčije stajalište Europske agencije za lijekove (EMA) i niza zemalja koje koriste to cjepivo. Ja sam za privremenu obustavu primjene, dok se ova situacija ne analizira”, kazala je Beović.

To međutim dovodi u pitanje odluku slovenske vlade, koja je u utorak potvrdila da se dogovara o kupnji 100.000 doza cjepiva Johnson&Johnson od Mađarske, koja ima višak na zalihama, dok je u Sloveniji zbog velike potražnje zadnjih tjedana dolazilo do njegove povremene nestašice.

N1

14 thoughts on “Potvrđena smrt mlade Slovenke nakon vakcinisanja

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *