‘Povijesna je odgovornost BH bloka, ne smiju ostaviti Komšića na cjedilu’

Povijesna je odgovornost na BH bloku. Novi nacionalistički konteksti nisu samo puka demagogija i nisu samo isforsirana stanja za pritisak kako bi se ta odgovornost pojačala. Nije teško zaključiti da bi nacionalisti u vlasti bili neuporedivo komotniji bez Bloka nego s njim. Međutim, ukoliko Blok želi provesti politiku koju je najavio, a koja obuhvaća sva tri navedena pitanja, on mora ući u vlast, piše to u novoj kolumni „Povijesna je odgovornost BH bloka, ne smiju ostaviti Komšića na cjedilu“,  nekadašnji član Predsjedništa Republike Bosne i Hercegovine profesor Ivo Komšić.

Naša stranka, koja sa SDP-om i DF-om čini BH blok, najavili su da ne žele u vlast sa nacionalnim strankama SDA, HDZ i SNDS, dok takve stavove zagrovaju i neki članovi SDP-a.

Profesor Komšić, koji je i jedan od učesnika pregovora Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine smatra da se nemoguće boriti protiv korupcije i kriminala iz opozicije, te da se stranke BH bloka sa ovim problemima moraju uhvatiti u koštac kao dio vlasti.

„Nemoguće je zaustaviti širenje mržnje i neofašizma iz opozicije, nemoguće je iz opozicije mijenjati osnovnu matricu nacionalističke vlasti. Za novu političku filozofiju moraju se donijeti zakoni koji će biti osnova djelatnosti“, piše Komšić.

„Zakone donosi parlamentarna većina, a ne manjina. Propustiti mogućnost da se to radi je povijesna šteta. Nacionalistima se ne smije dozvoliti da se razmašu. Oni će svakako nastaviti proširivati  kontekste koje su uspostavili, ali im se prostor mora sužavati. Jedna važna karika im je polomljena neizborom Čovića u Predsjedništvo (nije teško zamisliti kako bi ono funkcioniralo s njim). Ta karika im je bila važnija od svih, ne zbog toga što su izgubili jedno mjesto u vlasti, nego zbog toga što se sa Željkom Komšićem mijenja njihova koncepcija vladanja. Zato je toliko žilava borba i nastojanje da se njegov izbor prikaže kao nelegitiman, kao prevara, kao majorizacija naroda. Nije on bitan kao ličnost, već kao personifikacija nove političke koncepcije. Ta koncepcija se ne smije ostaviti na cjedilu, ona se ne može staviti na čekanje. Našoj državi i našem društvu ona treba odmah. Onaj tko misli voditi bitku s nacionalistima iz opozicije i sačuvati čiste ruke, treba znati da može propasti u blato do grla“, piše Komšić.

Kompletna kolumna profesora Komšića dostpuna na Analiziraj.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *