BiznisIzdvojenoTK

Poziv privrednicima za povoljna kreditna sredstva

 

Povodom objavljivanja javnog poziva BBI banke za subvencioniranu kreditnu liniju danas je ministar privrede Tuzlanskog kantona Asmir Hasić pozvao privrednike i obrtnike sa područja TK da se prijave i dobiju kreditna sredstva po stopi od nula posto. Na press konferenciji zakazanoj ovim povodom istaknuto je da je planirano da BBI banka, kao najpovoljniji ponuđač, plasira 27 miliona KM kreditnih sredstava, a Vlada TK izdvojit će milion KM za subvencije kamata. Maksimalan iznos kreditnih sredstava koje jedno privredno društvo može da podigne je 2 miliona KM a akcenat je stavljen na proizvodnju i proizvodno-uslužnu djelatnost što bi trebalo otvoriti nova radna mjesta.

Ministar Hasić kazao je da je riječ o izuzetno povoljnoj kreditnoj liniji. „Kamatna stopa iznosi 2,86 što znači da nije ni 3 %, koje Vlada Tuzlanskog kantona subvencionira. To znači da konačan korisnik, privrednik ili obrtnik ima kamatnu stopu od nula posto u ovom kreditnom aranžamanu. Druga stvar koja je povoljna u ovom kreditu su troškovi obrade. Imamo troškove obrade 0,39%. To znači da privrednik koji podigne, primjera radi 100 000 KM, plaća samo 390 KM troškove obrade kredita. Još jedna povoljnost je grejs period od godinu dana i uz 6 godina rok otplate”, istaknuo je ministar Hasić.
Linija finansiranja ima za cilj da pruži finansijsku podršku privrednim subjektima za produktivnije poslovanje i rast privrednih aktivnosti, finansiranja trajnih obrtnih sredstava, osnovnih sredstava i investicija (dugoročna finansiranja).
Prema riječima ministra Hasića: „Radi se o kamatnom kreditu koji je realizovan zahvaljujući naporima Vlade, kao što je rečeno i u ekspozeu premijera Tulumovića, da će poseban akcenat biti stavljen na razvoj privrede TK. Ponovo kažem da ova Vlada privredu TK neće razvijati na lijepim riječima nego na konkretnim stvarima”, rekao je ministar Hasić.
Javni poziv će biti otvoren do utroška sredstava.

3 thoughts on “Poziv privrednicima za povoljna kreditna sredstva

  • Can I simply say what a relief to find somebody who actually is aware of what theyre speaking about on the internet. You positively know learn how to bring an issue to light and make it important. More individuals need to read this and perceive this facet of the story. I cant consider youre not more in style since you undoubtedly have the gift.

  • It's going to be finish of mine day, but before end I am reading this
    fantastic post to increase my experience.

  • I pay a visit everyday a few sites and websites to read articles or reviews,
    except this blog presents quality based articles.

Comments are closed.