Premijer Halilagić: Čuvanje nezavisnosti BiH zadaća je nas i budućih generacija

Halilagić simbolično ubacio listić u glasačku kutiju: Čuvanje nezavisnosti BiH zadaća je nas i budućih generacija

U povodu obilježavanja 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Vlada Tuzlanskog kantona (TK) u punom sazivu, predvođena premijerom Irfanom Halilagićem položila je cvijeće i odala počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.


Cvijeće je položeno na Partizansko spomen obilježje, Spomenik zlatnim ljiljanima, Spomenik poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine tokom agresije i Mazarju i groblju civilnih žrtava rata.

Ovom prilikom premijer Halilagić je još jednom ponovio neophodnost obilježavanja ovog datuma.

– Ovaj svečani dan, jedan je od najznačajnijih dana u godini. To je dan kada se sjećamo historijskog 1. marta 1992. godine, referenduma na kojem su se moji roditelji, ali i 64 posto građana BiH, svih nacionalnosti, izjasnili da žele da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini. Čuvanje nezavisnosti Bosne i Hercegovine zadaća je naša i svih budućih generacija. Danas ovom datumu poklanjamo posebnu pažnju, istovremeno sa pogledima usmjerenim u budućnost. Mi, nove generacije i novi naraštaji želimo da BiH bude država po mjeri svakog njenog građanina i zemlja koja će sa svim svojim vrijednostima sutra obogatiti zajedničku kulturnu i svaku drugu baštinu Evropske unije. Na tom putu ohrabruje nas i status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji – kazao je premijer Halilagić

On je dodao da “poruka koju bismo trebali poslati i prihvatiti jeste da zaista postoji potreba da probosanski faktor i probosanski blok profunkcionišu na pravi način, da se vratimo onim principima na kojima je država BiH dobila svoju nezavisnosti i činjenici da je taj proces došao demokratskim putem, kada su svi građani i narodi imali priliku da se izjasne o njenoj budućnosti i kada su kazali da su za suverenu i nezavisnu demokratsku državu”.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti na spomen obilježjima, povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Skupština Tuzlanskog kantona je održala svoju svečanu sjednicu. Ove godine Sjednicu je obogatio i prikladan kulturni program, čiji je sastavni dio bila i izložba “Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine u domaćoj i stranoj štampi”. Ova izložba na ilustrativan način uz dokumentarnu dimenziju dočarava i ambijent u kojem je 1992. godine održan referendum.

Na svečanoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona premijer Halilagić je pročitao i prigodan referat posvećen današnjem prazniku. U okviru podnesenog referata je istaknuo da “Skupština i Vlada Tuzlanskog kantona kao i svi drugi organi vlasti Tuzlanskog kantona, današnjom sjednicom žele potvrditi državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine i svoju odlučnu namjeru za razvoj našeg Kantona u svim segmentima života”.

S obzirom da te 1992. godine nije imao pravo glasa, simboličnim ubacivanjem listića u glasačku kutiju premijer Halilagić je danas iskazao svoje opredjeljenje i spremnost da se bori za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu

Također, premijer se zahvalio svima koji su svojim prisustvom uveličali današnju svečanost, obilježili jedan od najznačajnijih praznika naše zemlje i time dali do znanja da “nas ništa neće pokolebati na našem putu da izgradimo i očuvamo prosperitetno, multietničko, multikulturalno društvo, društvo od tolerancije, povjerenja te da čuvamo i branimo našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu, demokratsku državu u kojoj će se uvažavati principi opšteljudskih prava i sloboda”.

Faktor

2 thoughts on “Premijer Halilagić: Čuvanje nezavisnosti BiH zadaća je nas i budućih generacija

 • 03/03/2023 at 1:14 am
  Permalink

  I'm amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's equally educative and interesting, and let me tell
  you, you have hit the nail on the head. The issue is something that too few folks are speaking
  intelligently about. I'm very happy I came across this during my hunt for
  something regarding this.

  Reply
 • 06/03/2023 at 1:04 am
  Permalink

  It's great to see the government of Tuzlanski kanton come together to commemorate the Day of Independence of Bosnia and Herzegovina. Maintaining the independence of a country is indeed the responsibility of its citizens and future generations. I hope the government continues to prioritize the well-being of its people and the country's independence. My question is, what steps is the government taking to ensure the preservation of Bosnia and Herzegovina's independence in the face of external pressures?

  Reply

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *