Pretresi u Domu zdravlja u Bihaću zbog “uhljebljavanja”

-Jutrošnja akcija se vrši pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva USK, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Bihaću. Vrše se pretresi prostorija Doma zdravlja Bihać. U pitanju je zloupotreba položaja i primanje dara i drugih oblika koristi- saopćila je Marina Zović, portparolka FUP-a.

Nezvanično saznajemo da je prilikom pretresa privedena direktorica ove ustanove dr. Anela Kasumović i još dvoje uposlenika.

Direktorica Kasumović dužnost je preuzela u vrijeme vlade Huseina Rošića, kao kadar Demokratske fronte.

Samo dva dana ranije Vlada Unsko-sanskog kantona razriješila je upravne odbore u svim zdravstvenim ustanovama uključujući i dom zdravlja u Bihaću.

Kako je Oslobođenje ranije izvještavalo, ova ustanova i kantonalna bolnica u Bihaću, zaposlili su 38 lica tokom prošle godine i uglavnom se radi o nemedicinskom kadru.

Sindikat doktora medicine i stomatologije, koji je prošle sedmice zamrznuo štrajk do 15 februara, između ostalog je ukazivao i na ovaj problem.

-Vlada ima izgovore kako nema novaca da isplaćuje plaće ljekarima u skladu sa kolektivnim ugovorima a imaju da neprestano zapošljavaju nove uposlenike na teret budžeta zdravstvenih ustanova- kazao je predsjednik sindikata dr. Nedim Kurtagić.

Nedugo nakon kritike koju su uputili ljekari, Vlada je zaustavila nova zapošljavanja i izvršila smjenu nadzornih tijela u zdravtvenim ustanovama što je i uvertira za smjenu direktora.

 

Izvor: Oslobođenje

20 thoughts on “Pretresi u Domu zdravlja u Bihaću zbog “uhljebljavanja”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *