PRIJEM U PREDSJEDNIŠTVU BiH – Komšić: Umjesto podjela, takmičimo se za mir i prosperitet

SARAJEVO, (Patria) – U zgradi Predsjedništva BiH počeo je prijem povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Prijemu, koji organizuju predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, prisustvuje veliki broj predstavnika društveno-političkog života BiH, te brojni predstavnici diplomatskog kora u našoj zemlji. 

Prijemu ni ovaj put ne prisustvuju politički predstavnici entiteta RS.

Prisutnima se nakon intoniranja himne obratio predsjedavajući Komšić, čiji govor objavljujemo u cijelosti:  

“Vaše ekcelencije, eminencije, dame i gospodo, poštovani gosti! 

Večeras se s ponosom prisjećamo 1. ožujka kao dana stjecanja neovisnosti države Bosne i Hercegovine, dana kada su građani Bosne i Hercegovine, koristeći se demokratskim mehanizmom referenduma, izrazili svoju građansku volju za suverenom i neovisnom državom Bosnom i Hercegovinom, te time stvorili preduvjete za njezino međunarodno priznanje. 

U razdoblju koje je nakon toga uslijedilo, Bosna i Hercegovina je pokazala i po tko zna koji put u njezinoj povijesti dokazala svoju neuništivost. Oni koji je vole, njezini građani, vodeći se ljubavlju prema svojoj domovini, dali su sve od sebe da sačuvaju njezin međunarodnopravni subjektivitet i u tome su uspjeli. Nitko Bosancima i Hercegovcima nije mogao ubiti niti nadu niti vjeru u ono za što su se zalagali, a zalagali smo se za isto ono za što se zalažemo i danas, za državu jednakopravnih građana, državu u kojoj je bilo, u kojoj ima i u kojoj će uvijek biti mjesta za sve.

Takvu državu željela je i sada želi većina građana Bosne i Hercegovine. Mi danas ipak moramo na jedan zreo način da se suprotstavimo svim pokušajima podjela koje se nameću, bile one političke, stranačke ili ideološke. Pružamo i treba da pružamo ruku i onima koji nisu glasali za neovisnost države Bosne i Hercegovine ili se neovisnosti i suverenosti i sada protive. Moja poruka tim mojim sugrađanima jeste iskrena, kratka i jasna. Ovo je i vaša zemlja. Nitko vam je ne želi, neće i ne može oteti. Naša je, zajednička, učinimo je boljom nego što danas jeste, ako ne zbog nas samih, onda barem radi djece koja dolaze za nama. Ne smijemo dopustiti da vlastitoj djeci omrznemo kućni prag, te da svoju sreću i životne prilike traže daleko od ove zemlje. Moramo im ostaviti nadu da ova zemlja može biti najbolje mjesto na svijetu za njih.

U tome možemo uspjeti tek jedino ako se kao odgovorni ljudi klonimo izražavanja nepoštovanja i nerazumijevanja jednih prema drugima, ako se klonimo bespotrebnih strahova, zaobilaženja zakona i podrivanja institucija koje su naše državne i moraju biti na usluzi svima, podjednako. Rušiti povjerenje, poštovanje, pa nažalost i institucije, je lako, ali to predstavlja čin bezumlja, dok bezumlje sobom uvijek vuče i tragične posljedice. 

Ja se i nakon svega, još uvijek pomalo nadam da je sve ono čemu smo mogli svjedočiti proteklih dana, a nije usmjereno ka izgradnji boljeg društva nego ka razgradnji, da je sve to ipak samo jedna loša gluma, jedan loš odabir metoda u političkom djelovanju, jer vjerujem da ratoboran čovjek u uvjetima mira nasrće prije svega na samog sebe. Zato umjesto rušenja i prijepora, neka izgaranje za mir i prosperitet bude glavni izazov i ono u čemu ćemo se takmičiti.

Pred nama kao građanima, društvom i državom stoji ispunjavanje brojnih uvjeta kako bi se približili jednom sigurnijem ambijentu življenja u okviru širih međunarodnih asocijacija, što je zacrtano u našim vanjskopolitičkim prioritetima. Međutim, trebamo znati da nitko izvan ove naše zajedničke zemlje od toga nema veći interes i korist od nas koji ovdje dijelimo isto podneblje. Nećemo u svijetu pronaći veće prijatelje ako ih ne pronađemo među nama samima, ali ja vjerujem da to možemo. Na koncu, ne bježeći i ne stideći se naše vrele balkanske krvi i temperamenta, mi ipak samo želimo da budemo jedna obična normalna, mirna i sigurna zemlja. 

Svim građanima čestitam 1. ožujak, Dan neovisnosti države Bosne i Hercegovine”, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *