Prosirijske snage ušle u Afrin, strah od sukoba s turskom vojskom ; Mevlut Cavusoglu: Ništa nas neće zaustaviti!

Iako su iz Ankare danas rekli da je Rusija spriječila dolazak sirijskih snaga u pomoć kurdskim milicijama, sirijska televizija je objavila snimke kako provladine naoružane grupe stižu u regiju.

Odmah nakon što je objavljeno kako su prošli kontrolne punktove u Afrinu, sirijska televizija je navela kako su ih s turskih položaja ciljali granatama.

Slikovni rezultat za turska vojska

Strahuje se od direktnog sukoba između turske vojske koja je pokrenula intervenciju kako bi razbila grupe povrezane s kurdskim teroristima i vojske lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu. Turski mediji su objavili da je artiljerija ispalila pucnje upozorenja kako bi spriječila sirijske borce da uđu u Afrin.

Kurdske su snage pozdravile dolazak provladinih vojnika, ali su naveli da se ne radi o regularnoj sirijskoj vojsci, nego o naoružanim milicijama koje su lojalne Assadu i koje se namjeravaju rasporediti na granici s Turskom.

Turska je u ponedjeljak upozorila da će se suprotstaviti snagama sirijske vlade ako uđu u regiju Afrin kako bi pomogli kurdskom YPG-u u borbi protiv turske vojske.

“Ako sirijska vojska dođe braniti YPG, tada nitko i ništa neće moći zaustaviti turske vojnike”, poručio je iz Jordana turski ministar vanjskih poslovaMevlut Cavusoglu.

Turska neće imati ništa protiv da sirijska vojska uđu u Afrin ako će to učiniti kako bi ga “počistila” od kurdskih vojnika, dodao je ministar.

Slikovni rezultat za turska vojska

Turski predsjednik Tayyip Erdogan kasnije je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao da će Damask snositi posljedice ako postigne dogovor s YPG-om, te je naglasio kako će se operacija u Afrinu nastaviti, prenosi CNN Turk.

11 thoughts on “Prosirijske snage ušle u Afrin, strah od sukoba s turskom vojskom ; Mevlut Cavusoglu: Ništa nas neće zaustaviti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *