Putin danas stiže u Beograd

BEOGRAD, (Patria) – Ruski predsjednik Vladimir Putin dolazi danas u dugo najavljivanu posjetu Beogradu tokom koje će biti potpisano više od 20 sporazuma i razmotrena politička pitanja, prije svega o Kosovu.

Avion s ruskim predsednikom slijeće prije podne na aerodrom “Nikola Tesla” gdje će ga dočekati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, poslije čega će dvojica predsednika položiti vijence na Groblju oslobodilaca Beograda. Svečani doček Putinu bit će priređen ispred Palate Srbija u 12.45, a potom slijede zvanični razgovori.

Prvo će razgovarati predsjednici dvije zemlje, poslije čega će biti plenarni sastanak delegacija Srbije i Rusije i potpisivanje sporazuma. U Palati Srbija Putin će Vučiću uručiti orden Aleksandra Nevskog.

Dvojica predsjednika će posle 18 sati obići Hram svetog Save gdje je najavljen i skup podrške povodom dolaska predsjednika Rusije.

Putin je uoči posjete izjavio da se saradnja Rusije s Republikom Srpskom, koja je sastavni dio BiH, odvija na osnovu uzajamne koristi, a striktno u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine.

– I dalje smo usmjereni ka realizaciji, kako u Republici Srpskoj, tako i na cijeloj teritoriji BiH, projekata u sferi energetike, prerade nafte i trgovine gorivom, bankarstva, farmacije i u drugim oblastima. Smatramo da istu važnost ima promoviranje zajedničkih humanitarnih inicijativa, uzimajući u obzir rastuće interesiranje građana BiH za ruski jezik, rusku kulturu, studije u Rusiji – rekao je Putin u intervjuu za “Politiku” i “Večernje novosti”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *