Radončić: U narednih 15 dana bit će riješen problem migranata u Tuzli

-Nakon sastanka Jasmina Imamovića, gradonačelnika Tuzle, i Fahrudina Radončića, ministra sigurnosti BiH, održana je i konferencija za novinare, a kako je istaknuto u protekle dvije godine ovo je prva posjeta državnog ministra sigurnosti Tuzli koja se suočava sa migrantskom krizom. 

Gradonačelnik Tuzle zahvalio je ministru Radončiću na dolasku.  

“I to nam je došao u Tuzlu u vrijeme kada nam je to najpotrebnije, kada ova kriza skoro eskalira. To je dokaz da gospodin Radončić ne bježi od problema nego da ide problemu u čelo. Da ide u žarište. Također, zahvaljujem ministru što je u težište politike, taktike i strategije stavio građane BiH, evo ovoga puta građane Tuzle. Građani BiH imaju pravo na svoju sigurnost, na miran život, na ekonomski razvoj, razvoj turizma i građani BiH ničim nisu skrivili ovaj globalni, planetarni problem pokretanja naroda sa dva kontinenta. Ničim nisu skrivili to”, rekao je gradonačelnik Imamović. 

Imamović je kazao da je Gradsko vijeće uvrstilo zaključak da se odvoji 0,2 posto budžeta, što ćemo se realizirati u rebalansu, da se pomogne državi za potrebe granične policije. 

“Predlažem da to uradi i federalni budžet i svi kantonalni budžeti. Svi to da urade. Nema stalnih objekata i objekata u velikim centrima. Upoznao sam ministra sa izjavom federalnog premijera, gospodina Novalića. Ta izjava nije u funkciji zaštite građana FBiH i BiH nego samo u funkciji migranata koje on pogrešno naziva izbjeglicama. Dakle, ne treba ometati gradove u normalnom životu i razvoju. Ako pravite centar u Sarajevu, Bihaću, Tuzli, Zenici, Mostaru, onda maksimalan broj ljudi, maksimalan broj poslovnih subjekata vi onemogućavate u njihovom normalnom životu i radu. Ako pravite decentralizaciju i dobro štitite granicu, onda nećete ugroziti ovaj broj centara. Tako da mislim da je premijerova izjava štetna po Tuzlu. Rudnik Bukinje je prekoputa, najveća investicija poslijeratna od milijardu i 600 miliona. To je objekt koji mora biti maksimalno siguran, mi ne znamo ko su ti ljudi. Ne možemo na taj način ugrožavati sigurnost elektorenergetskog sistema BiH”, naglasio je Imamović. 

Ministar Radončić je tokom svog obraćanja medijima kazao da će u narednih 15 dana problem ilegalnih migranata koji oni svojim prisustvom i ponašanjem prave u Tuzli, biti riješen.

“O tome dalje ne bih mogao da govorim iz operativnih razloga. Također, ovu priliku želim da iskoristim da objasnim javnosti da sam ja kao ministar sigurnosti na prošloj sjednici dobio podršku kompletnog Vijeća ministara, da ovo što ja radim i zagovaram zadnja dva mjeseca, a to je da mi ne možemo biti plato za migrante, da nama ne može biti važnija sigurnosti ilegalnog, stalno ponavljam, ilegalnog ekonomskog migranta od našeg građanina i od BiH, da je to sada zvanična strategija Vijeća ministara sa kojom ja mogu da idem prema domaćoj javnosti i domaćem političkom faktoru i što je veoma važno prema inozemstvu” kazao je Radončić. 

Ministar sigurnosti već je početkom februara bio u Hrvatskoj, a naredne sedmice ide u Crnu Goru, zatim u Beograd, pa u Beč gdje će prisustvovati velikoj konferenciji ministara unutrašnjih poslova ili ministara sigurnosti vezanih za migrante.

“Na nama je da lobiramo da odgovor na migrantsku krizu bude sveobuhvatan. BiH je u najtežem geografskom položaju jer u slučaju velikih migrantskih priliva Srbija može da propusti te migrante i već oni će se naći u BiH pred hrvatskom granicom. To može uraditi i Crna Gora a mi nemamo gdje. Ovaj ping – pong sa ilegalnim migrantima mora da prestane, BiH mora da šalje poruke koje će ih obeshrabrivati. Radi se o ljudima koji su veoma povezani sa trgovcima ljudima. Oni znaju za današnji naš razgovor, međusobono zovu Pakistan. Nemate zemlje iz koje oni nisu a najmanje ih je iz Sirije. Radi se o globalnom preseljavanju s jednog kontitenta na drugi gdje smo mi zadnja tačka i najteža tačka jer se tu pravi čep”, istakao je Radončić. 

On je naglasio da je protiv izgradnje migrantskih centara.

“Granice će se zatvarati u granicama naših kapaciteta, ali ja vam kažem da mi ne možemo praviti centre od bivših kasarni ili tvrdih objekata. Jer, koliko god da ih mi napravimo, od nas će neko iz Evropske unije tražiti “dajte, smjestite još migranata”. Evropska unija mora da bude solidarna s Bosnom i Hercegovinom i da nas u krizi s Turskom jednako brani kao i svoje zemlje, a ne da imamo situaciju da migranti uđu u Grčku, izađu iz Grčke, pređu dvije granice Evropske unije i pred trećom u Hrvatskoj zarobe naš Unsko-sanski kanton ili Tuzlanski ili Kanton Sarajevo. Mora se napraviti strategija odvraćanja migranata od ove rute koja se zove Bosna i Hercegovina” rekao je Radončić.

Radončić je najavio da će tražiti od kolega u Beogradu da Srbija jača zatvaranje svojih granica.

“Ako Srbija zatvori jako svoje granice, očekujem da hoće, time će i pritisak na bh. granicu biti slabiji. Radi se o problemu gdje je država spavala tri ili četiri godine i radi se o problemu koj će trajati nekoliko godina ili nekoliko decenija. Mi za dva mjeseca, mislim na sebe i Ministarstvo sigurnosti, ne možemo preko noći riješiti nemamo čarobni štapić”, kaže ministar. 

Radončić je podsjetio da je jučer bio u Banja Luci gdje je imao razgovore sa ministrom MUP RS Draganom Lukačem i predsjednikom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

“U RS sam jučer imao razgovore sa njima i mislim da je najvažnija stvar da sada EU shvati da ne postoji dobra volja, koliko god da je to rizik po mene, da ja to kažem kao političar, da građani BiH, bili oni Srbi, Hrvati, Bošnjaci ili ostali, ne žele više ilegalne ekonomske migrante”, dodao je ministar. 

Ponovio je da vjeruje kako će Evropska unija reagirati odgovorno, a Radončić je istakao da je dogovoreno i uspostavljanje oficira za vezu sa EUROPOL-om što je godinama na čekanju. 

“S EUROPOL-om imate situaciju, da sam ja kao ministar sigurosti još prije 5 godina potpisao Europol, da smo mi jedina zemlja koja nije uspjela da napravi saradnju naših policijskih agencija sa evropskim zemljama i evropskim ljudima jer ste imali problem da neko nije bi u stanju da napravi dvije kancelarije u Ministarstvu sigurnosti kao kontakt tačku, da dadne dva oficira za vezu ovdje i u Evropi. Mislim da smo jučer to dogovorili da se te stvari deblokiraju. RS odnosno MUP RS bi potpisao taj dokument. Sada je bilo na Ministarstvu sigurnosti da dogovori sa četiri hrvatska kantona da to prihvate. Očekujem da ćemo to uraditi veoma uspješno”, kazao je Radončić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *