Reakcije na ostavku Kenana ef. Musića: Podrška na mrežama, traži se stav IZ

Nekoliko desetina Sarajlila, danas se okupilo ispred Sebilja kako bi dalo podršku Kenanu efendiji Musiću, koji je podnio ostavku na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednicu u Sarajevu. Veliku podršku dobio je i na društvenim mrežama, gdje su građani počeli potpisivati peticiju za njegov ostanak na poziciji glavnog imama. Rijaset još uvijek nema komentar na optužbe koje su pristigle od Musića.

Prethodne dvije godine mog mandata obilježile su kontinuirane opstrukcije i blokade, te nemogućnost pozitivnog utjecaja na odabir najboljih i najsposobnijih imama za predvođenje džemata poručio je Kenan ef. Musić. Uskraćen mu je, tvrdi, uvid u osnovne elemente finansijskih i vakufskih procesa. Izlazi u javnost sa informacijama o kako kaže stalnim lažima i insinuacijama usmjerenim na diskreditaciju njega i ljudi sa kojima sarađuje.

“Uzimajući u obzir sve okolnosti, i pored moje velike želje i truda da stvari u Medžlisu krenu u pravom smjeru, smatram da nemam nikakav racionalni izgled za promjenu stanja nabolje u Medžlisu. Kap koja je prelila čašu jeste provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice”, naveo je hafiz Kenan ef. Musić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Rijaset Islamske zajednice u BiH zaprimio je ostavku Kenana ef. Musića. Slijedi ustaljena procedura.

“Reis-ul-ulema će nakon što se o toj ostavci očituje nadležni efendija, u ovom slučaju Enes ef. Ljevaković, zauzeti stav na osnovu njegovog prijedloga. Za sada nemamo komentara za sve ono što je hafiz Musić napisao o svojoj ostavci niti o onom što se pojavilo na njegovoj oficijelnoj stranici glavnog imama”, kazao je Muhamed Jusić, portparol Islamske zajednice u BiH.

Musić je dobio mnogobrojnu podršku na društvenim mrežama, a više od tri hiljade Sarajlija trenutno je potpisalo peticiju kojom traže odbacivanje ostavke efendije Musića, ali i promjene u Islamskoj zajednici. Jedna od njih je i članica IZ Amina Šiljak Jesenković. Poručuje da vjeruje imamu Musiću, jer nije jedan od njih koji su se “dograbili” auta, šofera i kancelarije kroz angažman u Islamskoj zajednici.

“Kao muslimanka zahtjevam i tražim od Islamske zajednice i od reisa Kavazovića, da na onaj način na koji je u Srebrenici kada se dogodilo cipelarenje rekao: ‘Muslimani okrenite se prema kibli!’, da raščisti stvari i dovede do istine. Jer u ovoj sadašnjoj situaciji se mogu radovati samo oni koji mrze Islam i muslimane. Naravno, Islamu ne može ništa naštetiti, a muslimani može. Muslimanima najprije šteti loš imidž iz vlastitih redova”, rekla je Amina Šiljak Jesenković, članica Islamske zajednice u BiH.

Nekadašnji imam Bijele džamije na vratniku Sulejman hafiz Bugari, nakon odlaska u Crnu Goru, postao je savjetnik crnogorskog reisa Rifata ef. Fejzića, te profesor na tamošnjoj medresi. Nedavno je u emisiji Izvan Okvira govorio o svom odlasku iz Sarajeva.

N1: Vi niste silom otišli odavde?

“Ma šta ti je to. Kakva sila nema sile. Osjećaj je čudo, duša je čudo i srce je čudo. Ako znaš šta hoćeš, svejedno je gdje ćeš raditi. Crnogorci prave razliku između herojstva i čojstva. Kaže heroj si pravi kada se ti boriš da sačuvaš sebe od zla drugog. A čojstvo je kada želiš da sačuvaš drugog od svoga zla. Nama fali čojstvo”, poručio je hafiz Sulejman Bugari.

Mnogo pitanja, a malo odgovora, onaj konačni trebao bi dati Rijaset Islamske zajednice. Zajednice o čijim problemima sve češće javno govore njeni članovi.

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *