REIS KAVAZOVIĆ O BEOGRADSKOJ UJDURMI: “Ide li Izetbegović na optuženičku klupu u Srbiji?!”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović komentirao je večeras u emisiji „Odgovorite ljudima“ Federalne televizije (FTV) posljednje događaje u BiH i regionu nakon intervjua bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića njemačkom Deutsche Welleu, a u vezi s pitanjem Kosova.

 

“Svi smo bili svjedoci reakcija na jednu izjavu koju je dao bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u kojoj je pojasnio stav BiH o tom pitanju, dakle, priznanju Kosova, ali i svoj osobni u smislu da je nužno uspostaviti saradnju s Kosovom pa makar ne bilo priznanja, već da se pomogne ljudima da mogu da putuju i da prave poslove. Ono što zaista ostalo sakriveno do danas zbog čega je to izazvalo takve reakcije u Srbiji i u dijelu BiH, dakle RS-u. Ukoliko nema nekih skrivenih ciljeva, medijska pompa se može razumjeti. Ako ima skrivenih ciljeva iza kojih politike stoje, iza kojih stoji državna politika, onda da nas to zabrinjava. Ona treba da razgovaramo stalno, moraju se stalno stavovi objašnjavati”, kazao je reis Kavazović.

 

Upitan ima li skrivenih namjera iz Srbije, poglavar IZBiH je dodao:

 

„Prema BiH dolaze različite, dakle, poruke i postoje različite izjave političara. Kada neko negira ovu državu, kada neko govori o otcjepljenju pred zvaničnicima Srbije, a oni ne reagiraju već kažu da poštuju suverenitet BiH, ali volimo i RS, što naravno nije sporno, ali smatramo da moraju biti rezolutniji stavovi kad su u pitanju države u okruženju jer znamo šta je bilo prije par decenija, koje su razmjere politika koje su vođene u devedesetim i koju tragediju smo preživjeli“.

 

Mora se, dodao je Kavazović, biti politički odgovorno, imati državnički stav prema državi BiH i Srbiji.

 

„Ako je to medijska pompa, onda tome ne treba pridavati pažnju, ali mislim da će, kako mi kažemo, objasniti stvar vrlo skoro i saznat ćemo šta je cilj. Vidjeli smo da je Predsjedništvo zauzelo stav da posjeti Srbiju. Želim da se pitam da li jedan od članova Predsjedništva ide u Srbiju na optuženičku klupu? Kako će se Bakir Izetbegović osjećati u Srbiji i je li dobro došao kad se saziva Savjet za nacionalnu bezbjednost. Vjerujem da ćemo uskoro saznati šta je ustvari pozadina“, zaključio je reis Kavazović.

 

Reis Kavazović je u emisiji FTV-a gostovao zajedno sa nadbiskupom vrhbosanskim, kardinalom Vinkom Puljićem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *