Reporteri “Avaza” na granicama: Putnici sa bh. pasošem upućeni u izolaciju, stranci vraćeni

Vijeće ministara BiH donijelo i Odluku o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca.

Jutros u 6 sati stupila je na snagu odluka o da se svi državljani BiH koji ulaze u našu zemlju upućuju u samoizolaciju, s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Reporteri “Avaza” su na graničnim prijelazima Uvac, Bosanska Gradiška i Ivanica i kako javljaju za sada je situacija mirna.

8:15 Evidentiranja u Bosanskoj Gradišci Nakon evidentiranja putnici sa bh. pasošem su prešli granični prijelaz Bosanska Gradiška i upućeni su u izolaciju. Stranci, koji su pošli u BiH vraćeni su sa ovog prelaza. Pandemija koronavirusa shvaćena je veoma ozbiljno. Jutros smo zatekli autobus koji prevozi putnike u Tomislavgrad. Nakon dužeg evidentiranje svih putnika, autobus je nastavio ka matičnom gradu. Tek po neko putničko vozilo prijeđe granicu, a na izlazu iz BiH čeka nekoliko kamiona.

Idem u Njemačku, nadam se da neće biti problema. Samo radimo svoj posao – rekao je u prolazu jedan kamiondžija.

Na graničnom prijelazu svi zaposleni koriste zaštitne maske i rukavice, a pojačano je pranje i čišćenje kolovoza na ovom frekventnom mjestu.

Na graničnom prijelazu Ivanica nema putnika iz Dubrovnik tek po neki automobil prolazi prema Dubrovniku. Ali ima i onih koji kada dođu do granice i čuju mjere vrate se. U nezvaničnom razgovoru smo saznali da još od noćas nema putnika iz pravca Hrvatske prema BiH. Kažu nam da je u ovo vrijeme vrvilo prema Dubrovniku, sada je pusto – javlja naš reporter.

Putnici koji ulaze u BiH dužni su da ispune sanitarni upitnik, međutim za to od danas neće biti potrebe s obzirom na to da će započeti obavezna izolacija osoba koje se vrate u zemlju. To će značajno olakšati posao sanitarnim inspektorima koji su raspoređeni na graničnim prijelazima.

Vjeruje da će narednih petnaestak dana biti od krucijalne važnosti u borbi BiH protiv koronavirusa u BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *