Rusija stvorila prvu vakcinu na svijetu protiv Covida-19, registracija se očekuje sljedeće sedmice – Ministarstvo zdravlja

Moskovski Gamelei centar mogao bi 12. avgusta da registruje prvu svjetsku vakcinu protiv koronavirusa, otkrio je zamjenik ruskog ministra zdravlja. Oleg Gridnev kaže da će medicinski radnici i starije osobe dobiti prednost imunizaciji.

Viši ministar u odjeljenju, Mihail Muraško, najavio je prošle sedmice da se planira u oktobru početi s programom masovnih vakcina širom zemlje, Muraško je dodao da će sve troškove pokriti Vlada.

“Registracija vakcine razvijena u Gamelei centru obavit će se 12. avgusta”, rekao je Gridnev novinarima u Ufi u petak ujutro, prenosi RIA Novosti. „Sada je u toku zadnja faza, treća. Ovo je dio za testiranje i izuzetno je važan. Moramo shvatiti da vakcina mora biti sigurna. “

Kirill Dmitriev, šef ruskog državnog fonda za bogatstvo, koji je finansirao istraživanje, prošle je sedmice uporedio postupak otkrivanja cjepiva sa svemirskom trkom. „Amerikanci su bili iznenađeni kad su čuli kako Sputnjik pišti, to je isto i sa ovom vakcinom. Rusija će tamo stići prva “, rekao je on američkoj televiziji. Prethodno je napomenuo da je rusko iskustvo u radu na lijekovima protiv ebole i MERS-a dalo prednost svojim naučnicima u odgovoru na trenutnu pandemiju.

Gradačački glas / RT

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *