SD GRADAČAC: Gradonačelniku Dervišagiću zdravlje građana Gradačca ne znači mnogo

SD Gradačac odgovorio SDP-u: Notorna je laž da život ne može funkcionirati sa amandmanima koje smo predložili.

Gradonačelniku Dervišagiću zdravlje građana Gradačca ne znači mnogo.
Notorna je laž da život ne može funkcionirati sa amandmanima koje smo predložili. Samo smo predložili da tekući izdaci ostanu na nivou 2020. godine (plate, tekući izdaci…). Na taj način uštedili bi 1,5 miliona KM, te bi mogli financirati sve ovo što smo predložili!


Jučerašnja 3. sjednica GV Grada Gradačc bila je predviđena u 30 tačaka. Klub SDBiH Gradačac je uputio ukupno 14 amandmana kao klub i 2 amandmana pojedinačno.

Gradonačelnik je, krijući se iza većine, još jednom pokazao da mu je zdravlje građana u sasvim drugom planu. Osim što nisu u Prijedlogu budžeta za 2021. godinu planirali niti 1 KM na ime borbe protiv COVID 19, a u sred smo pandemije, gradonačelnik krijući se iza većine, odbija amandman Kluba SDBiH Gradačac za sufinansiranje JZU Dom zdravlja u iznosu od 150.000 KM, koja su potrebna na ime sufinansiranja Hitne službe i Higijensko epidemiološke službe u iznosu od 10%. To je osnivaču zakonska obaveza koju nikada nije ispoštovao.
Treba podsjetiti da su Vlada KS i Vlada TK, uveli i žele uvesti rigorozne mjere na području cijele Federacije BiH lockdown, pod krinkom spašavanja zdravstva, ne misleći na ekonomske posljedice. Koliko SDP i njihovi sateliti misle na zdravstvo i pacijente, pokazalo se na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Gradačac odbijanjem amndmana i za lijek Clexan i za Dom zdravlja Gradačac, koji su za cilj imala poboljšavanje statusa i Doma zdravlja kao i pacijenata uopšteno.
Domino efekat SDP-ove nebrige za zdravstvo u ovim teškim uslovima sa Kantona Sarajevo i TK se izgleda spušta i na gradove.
Indikativno je da su svi naši amandmani odbijeni kao i amandman naše vijećnice dr. Raseme Novalić o finansiranju injekcija clexan-prevencija tromboze za trudnice. Koliko je trenutna većina zaokupljena samo ličnim interesima vidi se da nisu za shodno našli da podrže barem naše trudnice. Toliko o senzibilitetu lokalne administracije za najranjivije grupe.
Sami prekid sjednice na prijedlog kluba SDP-a zbog “epidemiološke situacije” je, po svemu sudeći, uvertira za formiranje nove većine u Gradskom vijeću Gradačac.
Klub SDBiH Gradačac ostaje dosljedan svojim programskim ciljevima koje smo na današnjoj sjednici amandmanima dokazali i pokazali, te ćemo nastaviti svoje djelovanje kao glas građana, a kao korektivni faktor trenutnoj većini u Gradskom vijeću Gradačac koja je trenutno sama sebi svrha. Koalicija koji predvodi SDP “Dosljedno s karakterom”, napokon bi se trebala početi ponašati u skladu sa svojim sloganom iz kampanje i objasniti zbog čega su amandmani koji poboljšavaju status građana našeg grada odbijeni bez adekvatnog objašnjenja. Gradačac je na margini zbog djelovanja trenutne politike.

13 thoughts on “SD GRADAČAC: Gradonačelniku Dervišagiću zdravlje građana Gradačca ne znači mnogo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *