SDA – Odluka Bh. bloka je potpuno neočekivana

Za SDA, koji su odavno pozivali Bh. blok na saradnju, odluka je potpuno neočekivana, jer se iz opozicije ne može odgovoriti svim izazovima sa kojima se BiH suočava. Za druge potencijalne partnere ova odluka je legitimna.


videoprilog Merime Beširović (Dnevnik 2) 

SDA je iznenađena ovakvom odlukom Bh. bloka, mislili su da će SDP, DF i NS preuzeti odgovornost, ali je u trenucima snažnih političkih nasrtaja na BiH ovaj blok, poručuju iz SDA, ipak izabrao bijeg.

Za SNSD ovo je legitimna odluka političkih partija da budu jaka opozicija na državnom i nivou Federacije BiH.

“Kada je u pitanju većina koja bi bila na nivou BiH, to je stvar dogovora političkih partnera na nivou Federacije BiH. SNSD smatra da politički pobjednici na prethodnim izborima, bilo bi logično, treba da konstituišu vlast i izaberu izvršnu vlast na nivou institucija BiH“, navodi Lazar Prodanović, član Glavnog odbora SNSD-a.

HDZ-u i SNSD-u, koji su ranije dogovorili zajedničko djelovanje na državnom i nivou Federacije BiH, odluka Bh. bloka ide na ruku. Njima, uz zastupnike SDA, za prostu većinu na državnom nivou neće faliti ruku. Otvoren je prostor HDZ-u i SNSD-u da provedu sve ono što dogovore. S druge strane, na nivou Federacije BiH situacija je nešto komplikovanija, jer u ovom sastavu i dalje nedostaju dodatni partneri. Iz SDA poručuju da su, iako su se nadali Bh. bloku, pronašli alternativu i osigurali većinu, koja će uskoro biti obznanjena.

federalna.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *