SDA: Uplitanje Rusije direktno upozorenje našim partnerima u SAD-u i EU

Saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Rusije, u kojem se daje podrška SNSD-ovom zakonskom prijedlogu o odlasku stranih sudija, pokazuje da Rusija provodi kontradiktornu politiku, čiji je jedini cilj destabilizacija političkih prilika u BiH.

Iz ove stranke poručuju da jer prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH dejtonska kategorija, ništa manje nego postojanje entiteta i kantona, i ono se ne može uklanjati kroz ultimatume i ucjene.

“Šta bi bilo kada bismo mi, uime probosanskih snaga, rekli da ne želimo da učestvujemo u radu institucija sve dok se ne ukinu entiteti ili domovi naroda?! Voditi takvu politiku nije u skladu sa Dejtonom i to vrlo dobro znaju u Ministarstvu vanjskih poslova Rusije. Paradoksalno je da Rusija, s jedne strane, deklarativno tvrdi da je protiv stranog miješanja u unutrašnja stvari BiH, a istovremeno zauzimaju stavove o tekućim pitanjima u BiH, podržavajući konstantno antidejtonske zahtjeve i ultimatume iz entiteta RS”, navodi se u saopćenju za javnost SDA.

Naglašava se kako upravo takva pozicija Rusije predstavlja glavnu smetnju postizanju stabilnosti i kompromisa u BiH. Jer svako ovakvo saopćenje i slični potezi, dodaje se, ohrabruju Milorada Dodika da nastavi sa svojom politikom ultimatuma i blokada. Imajući u vidu krajnje efekte takve Dodikove politike, očigledno je da je cilj Moskve, koja ga ohrabruje, da BiH drži u blokadi i spriječi je da napreduje ka članstvu u EU i NATO savezu, smatraju u SDA.

“Ruska Federacija je decenijama davala konstruktivan doprinos kroz Vijeće sigurnosti i PIC, dajući podršku formiranju i radu Haškog tribunala i korištenju bonskih ovlasti, ali očigledno je da se ta politika promijenila i da je sada cilj destabilizirati stanje u BiH i šire, kako bi takvim stanjem mogla trgovati u široj slici geopolitičkih odnosa. Imajući u vidu da je ovo uplitanje Rusije neskriveno i direktno, ovo je vrlo jasna poruka i našim partnerima, prije svega u Vašingtonu, ali i u Briselu, da ne smiju dopustiti da Moskva preko lokalnih antievropskih i anti-NATO stranaka narušava strateške interese regiona: stabilnost i napredak ka NATO-u i EU”, saopćeno je iz SDA.

15 thoughts on “SDA: Uplitanje Rusije direktno upozorenje našim partnerima u SAD-u i EU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *