Sedam godina od velikih protesta u BiH: Dan kada je narod ustao!

Demonstracije koje su bile historijske i najvažniji društveni događaj u postdejtonskoj BiH odjeknule su širom Evrope

Sedam godina je prošlo od velikih socijalno-ekonomskih protesta u BiH kada su desetine hiljada prevarenih građana, obespravljenih radnika, osiromašenih penzionera i mladih, prvo u Tuzli, a potom i u drugim gradovima u zemlji, na ulicama ispoljile dvije decenije akumuliranog nezadovoljstva.

Demonstracije koje su počele 7. februara 2014. godine kao socijalni bunt i odraz nezadovoljstva radom vlasti, nezaposlenošću, siromaštvom i nepravdom, prerasle su zatim u nerede, pri čemu su zapaljene zgrade kantonalnih vlada i dio zgrade Predsjedništva BiH. Vijesti o ovim demonstracijama, koje su bile historijske i najvažniji društveni događaj u postdejtonskoj BiH, odjeknule su širom Evrope.

Iako su građani prije sedam godina srušili vlade u četiri kantona – Sarajevskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom, te postavili pred vlasti na svim nivoima brojne zahtjeve, od tada do danas skoro da se ništa nije promijenilo.

Tada zapaljene zgrade i svrgnuta vlast nagovještavale su dolazak nekih boljih vremena, ali su demonstracije ubrzo ugušene, a demonstranti okarakterizirani huliganima.

Umjesto promjena, uslijedila je brutalna represija prema organizatorima demonstracija.

Protiv desetina građana, daleko od očiju javnosti, pokrenuti su i prekršajni postupci, s namjerom da se obeshrabri i onemogući bilo kakvo daljnje ispoljavanje građanske neposlušnosti ili nezadovoljstva.

Uprkos tome što su vlasti nakon gušenja protesta pokrenule niz montiranih političkih procesa, u kojima su pojedince optužili i za “terorizam”, to sudovi nikada nisu potvrdili.

Činjenica da niko nije osuđen za nasilje, prema mnogima, govori da vlast želi sakriti stvarne vinovnike nereda i nasilja, a krivicu generalizirati i prebaciti na narod koji je ogorčen, gladan i prevaren na ulici samo tražio svoja prava.

8 thoughts on “Sedam godina od velikih protesta u BiH: Dan kada je narod ustao!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *