AktuelnoIzdvojenoSvijet

Sigurnosni stručnjaci: Napadači na Kosovu su bili dobro pripremljeni!

Grupa je imitacija ruskog Wagnera

Sigurnosni stručnjaci s Kosova smatraju da grupa naoružanih osoba, koja je napala pripadnike kosovske policije u selu Banjska u općini Zvečan, nije spontana struktura, već organizirana i dobro pripremljena.

Avni Islami, profesor sigurnosnih nauka u Prištini, ocjenjuje da “formacija imitira rusku plaćeničku skupinu Wagner”, dok Mentor Vrajolli iz Kosovskog centra za sigurnosne studije kaže da nisu mogli djelovati “bez znanja srpskih vlasti”, piše Radio Evropa e Lire.

Profesor Islami kaže da je naoružana grupa koja je napala policiju u Banjskoj bila strukturirana i dobro pripremljena formacija.

Prema njegovim riječima, grupa nije funkcionirala kao izolirana i samoorganizirana, već kao formacija s uniformama, sa specifičnim naoružanjem i tvrdnjom da je povezana “sa sigurnosnim institucijama Srbije”.

“Takve uniforme podsjećaju na grupu ruskih plaćenika Wagner. Čini se da je ova strukturirana skupina bila imitacija Wagnerove grupe”, kaže Islam, misleći na ruske plaćenike koji su učestvovali u ratu u Ukrajini i drugim zonama sukoba.

“Puške s dugim cijevima, oružje za blizinu, sve su to oružja koja se koriste na prvoj liniji iz neposredne blizine. To dovoljno govori da je ova teroristička grupa, povezana sa srpskom državom, vršila državni terorizam na stranoj teritoriji”, smatra Islami.

Vrajolli iz Kosovskog centra za sigurnosne studije kaže da se, prema načinu na koji je izveden napad u Banjskoj, ne može reći da je ta formacija izvršila spontani čin.

Prema njegovim riječima, grupa je djelovalo dirigirano i s planom destabilizacije sjevernog dijela Kosova.

Tako nešto se, kaže, nije moglo dogoditi bez znanja srbijanskih vlasti.

“Ako govorimo o načinu na koji su se predstavili, jasno se vidi da su ti ljudi obučeni, pripremljeni i da su dobili dosta skupa sredstva da mogu djelovati. Mislim da je nemoguće da srpske vlasti nemaju informacije. Sada se postavlja pitanje je li srpska država bila direktno uključena u tu strukturu ili su u nju umiješani radikalni elementi? To je teško potvrditi. Ali, budući da ima uhapšenih, onda će se saznati tko ih je tjerao da se organiziraju”, uvjeren je Vrajolli.

Podsjetimo, u napadu Srba na policiju Kosova koji se sinoć dogodio na sjeveru ove zemlje ubijen je jedan kosovski policajac, dok su dvojica ranjena.

Pucnjava se dogodila u mjestu Banjska. Kosovska policija navodi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su uočili blokadu ceste. U razmjeni vatre ubijena su tri napadača.

Izvorni članak: Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *