Sindikat: Trgovci u BiH zaboravljeni su od svih

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) upozorio je danas na stanje sa kojim se suočavaju zaposleni u sektoru trgovine. ‘Bez maski i rukavica, bez prijevoza, s plaćom od koje sami ne mogu napraviti zalihe hrane, trgovci u BiH zaboravljeni su od svih’ – navodi STBiH u saopćenju za javnost.

STBiH, istovremeno, podsjeća da je od predstavnika sindikata u Ekonomsko-socijalnom vijeću (ESV) tražio da na sjednici tog tijela zahtijevaju hitno povećanje plaće za one radnike koji u ovim teškim uslovima moraju raditi. ‘U saopštenju sa sjednice ESV i kasnije u saopštenju Vlade FBiH ni jednoj jedinom riječju nisu spomenuti ti radnici.

Sve mjere koje je donijela Vada fokusirane su isključivo na poslodavce i zaštitu privrede’ – navode iz STBiH.

Istovremeno, izražavaju zabrinutost kako će se odluka o zabrani javnog saobraćaja odraziti na primanja, ali i sigurnost ogromne većine radnika koji zavise od javnog prijevoza za dolazak i odlazak s posla.

STBiH poziva i sve kupce da misle o zdravlju osoba koje ih uslužuju dok obavljaju svoju kupovinu i da se pridržavaju mjera koje propisuju nadležne službe i organi, ali i na solidarnost i podršku, generalno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *