Sjećanje na šest Srebreničana koje su strijeljali ‘Škorpioni’ u Trnovu

TUŽNA GODIŠNJICA

TRNOVO, (Patria) – Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetili su danas stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici jedinice “Škorpioni” strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica Škorpioni 17. jula 1995. godine, kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili strijeljajući ih s leđa. Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Na snimcima, koji će kasnije obići svijet, zabilježeno je strijeljanje Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dine Salihovića (18) i Juse Delića (25).

Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalnom centru Potočari.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

Današnjom posjetom ovom stratištu završena je 23. godišnjica obilježavanja genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *