Sjednica Predsjedništva SBB-a, odluka o formiranju vlasti sa SDA

SARAJEVO, (Patria) – Savez za bolju budućnost danas će održati sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj će donijeti odluku o pozivu SDA da zajedno sa DF-om formiraju probosanski blok i učestvuju u formiranju vlasti. Medijima će se nakon sjednice obratiti predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

U proteklom periodu Radončić je održao dva sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem na kojima su razgovarali i o pozicijama koje bi pripale SBB-u. Radončić je kazao da će i to biti na stolu današnje sjednice, kao i pozicija ministra sigurnosti o kojoj se ranije govorilo.

Izetbegović je ranije kazao da je SDA spremna odreći se „nekoliko fotelja“ zarad formiranja vlasti sa partnerima, tako bi u Vijeću ministara BiH SDA imala samo jednu poziciju ministra vanjskih poslova, koliko bi dobili i DF (ministar odbrane) i SBB (ministar sigurnosti). SNSD bi imao tri ministarske pozicije i predsjedavajućeg VM, a HDZ BiH tri ministarske pozicije.

Još uvijek nije poznato da li će SBB pristati na formiranje vlasti sa SDA i u kantonima, što bi značilo rekonstrukciju već formiranih vlada u prvom redu Vlade Kantona Sarajevo gdje je SDA opozicija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *