Sladić otkrio koja će noć biti najhladnija, kad nam napokon stiže proljeće

Snijeg koji je od jučer napadao u većem dijelu BiH iznenadio je mnoge, a jutrošnje fotografije bh. gradova pod bijelim pokrivačem iz aprila vratile su nas u januar. No, samo nakratko, kaže meteorolog Nedim Sladić.

Prema njegovim riječima, ovakve vremenske prilike neće se zadržati, pa će već prema kraju dana u cijeloj zemlji padavine slabiti. Ono na šta je Sladić upozorio je izrazito hladna noć koja nam prethodi.

– Temperature zraka večeras će se značajnije sniziti, pa će 8. aprila jutro biti dosta mrazno sa temperaturama između minus tri i minis 10 stepeni u Bosni, a na planinama i do minus 15 stepeni Celzijusa. U Hercegovini temperature će se kretati od minus tri do plus tri stepena Celzijusa. Sutra, kako dan bude odmicao, bit će dosta više temperature i više sunca. Dakle, pred nama su ugodniji dani jer sa zapada i sjeverozapada pritječe sve topliji zrak – kaže Sladić.

Osjetno ugodne temperature imat ćemo, dodaje, u danima predstojećeg vikenda, kada će temperatura prelaziti i 15 stepeni Celzijusa.

– Gledajući prognostičku kartu u narednom periodu ne bismo više trebali imati iznenađenja kako što je ovaj snijeg. Ono što je izgledno jesu promjenjive vremenske prilike, praćene smjenom kiše i sunca, naravno uz ugodne temperature, što je karakteristično za period proljeća, naročito april mjesec. Ponovio bih da nakon subote ne bismo više trebali očekivati minuse. Mislim da smo ovim snijegom sa zimom završili do kraja godine – istakao je Sladić.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *