Nakon završetka konstituirajuće sjednice Skupštine TK, novi predsjednik tog zakonodavnog tijela Žarko Vujović (SDP), na zahtjev 18 zastupnika u Skupštini TK, zakazao je sjednicu hitnog karaktera.

Vlada TK je smijenjena sa 19 glasova za, 6 protiv, 9 uzdržanih.

Jedina tačka dnevnog reda bila je odluka o smjeni Vlade TK, a na prijedlog SDP-a, prije glasanja, otišlo se na petnaestominutnu pauzu.

Nakon pauze usvojen je dnevni red sjednice hitnog karaktera, a nova većina u Skupštini TK je donijela odluku o smjeni Vlade TK.

Sekretari ministarstava i pomoćnici ministara su ovlašteni da rukovode ministarstvima do izbora nove izvršne vlasti.

– Do početka avgusta TK će imati izvršnu vlast. Već u ponedjeljak ću obaviti razgovore s koalicionim partnerima – kazao je Vujović.

Nezvanično se spominje kako će premijer TK biti Denijal Tulumović (SDA) iz Živinica, a novu koalicionu većinu u TK sačinjavaju SDA, DF, SBB, SBiH te dva zastupnika SDP-a i jedan zastupnik PDA.

NIJE POTVRĐENO, ALI JE IZVJESNO: Mandatar Vlade TK doktor Denijal Tulumović

Prema informacijama Slobodne Bosne, to će biti doktor Denijal Tulumović iz Stranke demokratske akcije, koja u zakonodavnoj vlasti ima najveći broj mandata. Tulumović dolazi iz Živinica, a bit će kandidiran između ostalog i zbog toga što je na cijelom području Tuzlanskog kantona, SDA najbolji rezultat ostvarila upravo u Živinicama.

Raspored ministarskih pozicija još uvijek nije dogovoren, ali je sasvim izvjesno da će u izvršnoj vlasti sudjelovati ministri iz 4 partije.

Prof. dr. Denijal Tulumović  rođen je 25.12.1959. godine u Živinicama, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Zaposlen je u Klinici za interne bolesti, Odjeljenju za nefrologiju i dijalizu JZU UKC Tuzla, gdje obavlja funkciju Načelnika klinike.

Za ostvarene rezultate u obavljanju profesionalnih zadataka i pri tome ispoljenu požrtvovanost i hrabrost u Sanitetskoj službi Armije Republike Bosne i Hercegovine odlikovan je odlukom Generalštaba ARBiH, 1996. godine ratnim priznanjem „Srebrni štit“.

Dobitnik je, sa grupom autora, priznanja Tuzlanska plaketa Općinskog vijeća Tuzla, te Zlatnu spomen plaketu općine Živinice za naročit doprinos u borbi za slobodu Bosne i Hercegovine, očuvanje demokratije, zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda čovjeka.

Predsjednik OO SDA Živinice, Član kantonalnog izvršnog odbora, član glavnog odbora SDA.