Snijeg prekrio veliki dio BiH, saobraćaj se odvija otežano

Zbog novih snježnih padavina koje su tokom noći i jutra zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine, jutros se vozi po zasniježenoj cesti. Prema informacijama BIHAMK-a, posebno je otežano kretanje na putevima u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima zemlje, gdje su padavine počele jučer u kasnim poslijepodnevnim satima i gdje na cesti ima oko 5 centimetara snijega.

Posebno se skreće pažnja na puteve na području Unsko-sanskog kantona, kao i na dionice: Livno – Bosansko Grahovo (Kazanci) – Drvar (Resanovci), Glamoč – Livno (Koričina), Šujica – Livno (Borova Glava), Bugojno – Kupres (Koprivnica ) – Šujica, Prozor – Gornji Vakuf/Uskoplje (Makljen), Sarajevo – Konjic (Ivan Sedlo), Travnik – Donji Vakuf (Komar), Srednje – Olovo (Nišići) – Kladanj (Karaula), Gacko – Tjentište (Čemerno), Sarajevo – Foča (Rogoj) te i na šire područje: Prijedora, Ključa, Mrkonjić Grada i Skender Vakufa. U tim krajevima na dionicama u višim predjelima preporuka je korištenja lanaca za teretna vozila. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije.

Na jugu zemlje trenutno se saobraća po pretežno mokroj cesti, a skreće se pažnja i na učestale odrone. Vozačima se savjetuje opreznija vožnja prilagođena trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Apeluje se na vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje i zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Danas se u našoj zemlji očekuje oblačno vrijeme sa susnježicom i snijegom u Bosni, a ponegdje i s kišom koja se može i lediti u dodiru sa tlom te kišom u Hercegovini. Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim, jugozapadnim i sjevernim područjima Bosne. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 2 do 10, na sjeverozapadu Bosne od 10 do 20 centimetara. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 1 do 5, na planinama do -9, a najviša dnevna od -2 do 3, na jugu od 4 do 9 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana sa susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura oko -3, a najviša dnevna temperatura oko 0 stepeni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *