Srbija otvara bašte restorana i kafića

BEOGRAD – Na Kriznom štabu dogovoreno je da se dozvoli otvaranje ugostiteljskih objekata u baštama i na otvorenom u Srbiji uz poštovanje propisanih mjera.

“Analizirali smo epidemiološku situaciju u Srbiji. Ona je i dalje vanredna”, kazao je Zoran Gojković, prenosi B92.

Prijedlog Kriznog štaba ide na odlučivanje Vladi, kaže Zoran Gojković naglašavajući da će to biti ukoliko brojke za vikend budu dobre.

“Od ponedeljka da se omogući rad ugostiteljskim objektima koji imaju mogućnost rada na otvorenom, pod uslovima koje ćemo precizirati sa epidemiolozima i najkasnije u nedelju obelodaniti. Radno vreme svih objekata biće priduženo do 22 sata, da probamo da se u što većem vremenskom intervali ljudi skupljaju u zatvorenom prostoru. Imamo i posebnu meru – o tržnim centrima ćemo razgovarati tokom vikenda i proobati da pronađem rešenje”, kaže Gojković, i dodaje:

“Ukoliko broj vakcinisanih građana bude rastao mere i zabrane će se sukcesivno smanjivati, dok se ne povratimo u normalne režime života i rada”.

Najavio je i pojačanu kontrolu granične policije, što podrazumijeva da se mora strogo poštovati da niko ne može da uđe bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji.

Kada su u pitanju ugostiteljski objekti, isključivo i jedino se mjere odnse za one sa baštama.

Nastava u školama do daljeg ostaje onlajn, jer, kako kaže Gojković, nema uslova da se đaci vrate uobičajenim školskim aktivnostima.

Na pitanje kakva je preporuka Kriznog štaba – da li se može putovati van zemlje, doktor Darija Kisić Tepavčević navodi da je bitno pridržavati se opštih mjera.

“To je unverzalno pravilo koje moramo da primenimo na sve segmente života”, dodala je ona.

Gojković najgašava da će mjere biti ublažene samo ako situacija ne bude pogoršavala.

“Ako se dogodi povećanje ova odluka će biti suspendovana. Sa pažnjom ćemo pratiti kakva nam je situacija”, dodaje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *