Srebreničanke ogorčene oslobađanjem Sarića: To je velika nepravda prema žrtvama

Članica Udruženja “Žene Srebrenice“ Habiba Mašić, koja je u ratu izgubila dva sina i supruga, ogorčena je i iznenađena odlukom Suda BiH da Gorana Sarića, prvostepenom presudom, oslobodi optužbi za genocid počinjen u Srebrenici.

“Sve što se radi, govori da su protiv nas i da nas žele uništiti. Žalosna je odluka, žrtvama je najteže”, poručila je Mašić.

Majka Fazila Efendić također je ogorčena na presudu suda, rekavši da ovakva odluka nema smisla.

“Stvarno nema nikakvog smisla, neko ko je ubio toliko naroda da bude oslobođen. To nikako nije uredu, ničemu to ne vodi i to je nepravda velika prema žrtvama”, kazala je Efendić, koja je u ratu izgubila supruga i sina.

Goran Sarić oslobođen je prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine optužbi za genocid počinjen u Srebrenici.

Kako je obrazložio predsjedavajući Sudskog vijeća Staniša Gluhajić, iz provedenih dokaza Sud nije mogao van razumne sumnje utvrditi da je optuženi znao za genocidnu namjeru glavnih izvršilaca. Sarić, bivši komandant Specijalne brigade policije, oslobođen je da je izdao upute, ali i vršio kontrolu nad zamjenikom Ljubomirom Borovčaninom, koji je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora za ratni zločin u Srebrenici te da je pomagao članovima udruženog zločinačkog poduhvata u izvršenju genocida, a što je za posljedicu imalo više od 7.000 ubijenih i oko 40.000 raseljenih osoba. Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sarić je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin na području Zvornika.

(Izvor: Klix)

17 thoughts on “Srebreničanke ogorčene oslobađanjem Sarića: To je velika nepravda prema žrtvama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *