Srebrenik: Obezbijeđeno 2.100.000 KM za projekte vodosnadbijevanja

U skladu sa odlukom Gradskog vijeća Srebrenik o kreditnom zaduženju Srebrenika a u cilju rješavanja dugogodišnjeg problema nedostatka pitke vode na mjesnom području Tinje, u prostorijama Gradske uprave u Srebreniku potpisan je ugovor sa predstavnicima Intesa San Paolo banke, koja je po raspisanom međunarodnom tenderu izabrana kao najpovoljniji kreditni ponuđač.

Ukupan finansijski iznos ugovora, koji su potpisali gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović i predstavnik Intesa San Paolo banke Edvin Bojagić iznosi 2.100.000KM, sa rokom otplate od 96 mjeseci, sa uključenim grejs periodom od 12 mjeseci i kamatnom stopom od 2,563%.

“Do sada se sve završavalo na predizbornim obećanjima, pričama,  svjesnim manipulacijama pa čak i opstrukcijama ali sada napokon imamo konkretno rješenje dugogodišnjeg problema snabdijevanja pitkom vodom mjesnog područja Tinje. Da smo imali usvojen budžet na početku godine, sada bi već radili na polaganju cijevi za dovod vode u Tinju i druga gravitirajuća mjesta. Međutim, svjesna opstrukcija onih koji godinama nisu riješili problem vodosnasbijevanja Tinje nam je oduzela gotovo 5 mjeseci vremena. To je samo jedna u nizu opstrukcija zbog koje smo u zaostatku sa rješavanjem jednog od najvećih problema stanovnika Tinje” tvrdi gradonačelnik Omerović i naglašava da više ne postoji niti jedna formalno pravna, administrativna, tehnička ni finansijska prepreka da se ovaj dugogodišnji problem konačno riješi, te da više niko neće moći manipulisati građanima mjesnog područja Tinja u smislu davanja ispraznih obećanja uoči svakih izbora.

“Već u petak ćemo na žiro računu imati operativna pomenuta finansijska sredstva namijenjena za rješavanje problema vodosnabdijevanja prvenstveno mjesnog područja Tinja kao i ostalih naselja u kojima postoji problem snabdijevanja pitkom vodom” dodaje Omerović.

Na osnovu kreditnog plana, pomenuto zaduženje, kako tvrdi Omerović, ni u kom slučaju neće ugroziti likvidnost i tekuće potrebe gradskog budžeta, niti bitno opteretiti ostale planirane infrastrukturne projekte.

Radovi na terenu kreću za par dana čime će  se dugogodišnji problem sa napajanjem pitkom vodom mještana Tinje i okolnih naselja konačno riješiti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *