Šta donosi Lagumdžijin Socijaldemokratski pokret: Razbijanje ljevice ili nova građanska snaga

DANAS OSNIVANJE

Politička i društvena scena BiH danas će dobiti novi subjekt koji se zove Socijaldemokratski pokret. Sjednica Inicijativnog odbora Socijaldemokratskog pokreta održat će se u atriju Hotela Evropa u Sarajevu.

Iako osnivači navedenog pokreta tvrde da se ne radi o novoj stranci, već nevladinoj organizaciji koju će činiti ljudi lijeve političke orijentacije, uzmu li se u obzir imena koja su na spisku inicijativnog odbora, jasno je uočljivo da je na sceni pokušaj formiranja neke nove političke snage bosanskohercegovačke ljevice.

Miro Lazović (SDP) je za Klix.ba ranije potvrdio da postoji želja jednog broja ljudi, zabrinutih za ideju socijaldemokratije, da se jača ideja integrisanja.

No, prema saznanjima do kojih je došao Klix.ba, “alfa i omega” Socijaldemokratskog pokreta, bivši lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, osnivanje navedenog pokreta dogovorio je i s predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

Nekada “zaraćene strane”, nakon istupanja Komšića iz SDP-a za vrijeme vladavine Lagumdžije, odlučile su, naime, zakopati ratne sjekire te se pomiriti, o čemu svjedoče njihovi učestali susreti u posljednje vrijeme.

Inicijativni odbor Socijaldemokratskog pokreta, naime, sastavljen je od 30 dobro poznatih imena s bh. političke scene. Na listi su, pored Lagumdžije, Ivo Komšić, Željko Komšić, Miro Lazović, Reuf Bajrović, Emir Suljagić, Dennis Gratz i drugi.

Nakon vijesti koja je 30. aprila u medijima poprilično odjeknula pristizale su informacije, ali i reakcije u vezi s tim da je navedeni pokret formiran radi razbijanja aktuelnog Bh. Bloka čije su okosnice SDP s Nerminom Nikšićem na čelu i Naša stranka čiji je predsjednik Predrag Kojović.

Ponajviše zbog činjenice da je treći čimbenik ovog bloka, DF, sa Željkom Komišićem na čelu, odlučio protivno odluci Bh. bloka koalirati sa SDA. Time se DF, kako su naveli Nikšić i Kojović, sam isključio iz Bh. bloka.

Treba navesti i da, kada je u pitanju Lagumdžija, već duže kruže informacije o njegovim učestalim susretima sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a zbog čega je on pretrpio i kritike na posljednjoj sjednici Glavnog odbora SDP-a.

To je i dalo povoda političkim analitičarima poput Slave Kukića da javno izjave da iza ovog pokreta de facto stoji SDA.

Treba još i naglasiti da su određene osobe koje su se našle na spisku inicijativnog odbora Socijaldemokrata poput Igora Kamočaja ili Lidije Korać javno izjavile da su njihova imena iskorištena a da ih niko prije toga nije kontaktirao.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *