Šta je ustvari nabavio Fikret Hodžić?

Novac je direktno uplatio Solak sa računa Civilne zaštite

Spornu nabavku 100 respiratora preko kompanije TV voditelja Fikreta Hodžića  „Srebrena malina“ potpisao je Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, iznos od 10, 5 miliona KM uplaćen je direktno sa računa Civilne zaštite Federacije BiH, potvrđeno je za Raport.

Ovim potezom Fahrudin Solak, uz pomoć premijera Federacije BiH Fadila Novalića, izbjegao je procedure koje nalaže Federalni štab civilne zaštite, ali i pitanja koja bi mogla postaviti komandantica Štaba i ministrica finansija Jelka Miličević.

Osim što je cijeli posao urađen mimo procedura, sumnjiva je i u najmanju ruku nevjerovatna suma koja je Hodžiću isplaćena za posao.

Prostom računicom dođe se do zaključka da je jedan respirator koštao 105.000 KM!? Kada se te cijene uporede sa ranijim nabavkama može se zaključiti da Hodžić nije imao najpovoljniju ponudu ili su cijene napumpane?

Jedna od ponuda koje su stigla kompaniji u BiH koja je nabavljala respiratore. Isporuka je za 5 do 6 sedmica, iako Hodžić tvrdi da bi čekali do septembra ili oktobra

Na primjer, vlasnik kompanije „Violeta“ Petar Ćorluka nedavno je nabavio medicinske opreme u vrijednosti od 400.000 KM.  Za to je dobio: 6 respiratora,  100.000 komada troslojnih zaštitnih maski,  5.000 kom KN95 maski za liječnike,  15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitne naočale, štitnici za lice.

Inače, cijene respiratora kreću se od 20.000 do 30.000 dolara. To nam je potvrdilo nekoliko privrednika koji su se nudili da uvezu respiratore po znatno nižim cijenama, manjim i od 40.000 KM sa plaćenim PDV-om.

Također, Hodžić je za prijevoz respiratora platio avion FlyBosnie 150.000 KM.

Međutim, pored svih ovih, upitno je i šta su “Srebrena malina” uvezla u BiH!n Sudeći prema onome što je stiglo na Međunarodni aerodrom Sarajevo, a što se može vidjeti na fotografiji iz šifre koja se nalazi na paketima, nisu čak nabavljeni ni pravi respiratori nego portable verzije respiratora za hitne slučajeve?!

Takvi respiratori, prema onome što je Raport našao na internetu na sumnjivim stranicama, koštaju od 3.000 do 35.000 dolara u zavisnosti imaju li CE certifikat i invazivnog su tipa.

Respiratori koji su stigli na aerodrom

Pogledajte usporedbu, šta je Hodžić kupio i šta je pravi respirator. I razliku u cijeni.

Respirator koje je nabavio Hodžić prodaju se za 3.000 dolara
Cijena respiratora sa CE certifikatom
Specifikacije ventilatora koje je nabavio Hodžić

Zanimljivo je da, prema našim saznanjima, Hodžićeva kompanija nije imala djelatnost za uvoz medicinske opreme, ali je nekim čudom to uspjela dobiti kada je krenuo u ovaj posao.

Također, oprema je stigla malo ranije nego predviđeno, što je Solaka zateklo u Konjicu. Upravo zbog toga, kako su neki mediji objavili, navodno je požurio na aerodrom kako bi se slikao i dočekao respiratore. U tome ga je spriječila saobraćajna nesreća u kojoj je zadobio otvoreni prijelom ruke, zbog čeka je operiran u KCUS-u isti dan.

U svom saopćenju, Hodžić se pohvalio se svojim vezama iz Kine tvrdeći da bez njega respiratori ne bi došli ni do oktobra. Na ponudi koja je u prilogu teksta, jasno stoji da je isporuka respiratora iz Kine za 3-5 sedmica!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *