ŠTA SE DESILO |Nepovezane poruke prvog čovjeka SZO

Nepovezane poruke prvog čovjeka SZO, zašto spominje oprost i saosjećanje?

SARAJEVO, (Patria) – Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u srijedu je mnoge iznenadio riječima napisanim u više twitter poruka.

Mnogima nije bilo jasno zašto Tedros Adhanom Ghebreyesus spominje riječi ” saosjećanje” “nada” “oprost” i “iskrenost” u četiri twitter poruke na njegovom profilu. 

Bez obzira na nepoznanicu, ove poruke izazvale su salve reakcija na pomenutoj mjreži. 

Dok su mu mnogi poručivali “nema oprosta”, tviteraši s Tajvana “lijepili” su zastave ove otočke države i poručivali “nikada oprostiti nećemo”. 

Predsjednik SZO zamjerio se Tajvanu nakon što je organizacija koju vodi podatke o COVID-19 za Tajvan uvrstila u podatke za Kinu, znajući za dugogodišnju borbu ove države za nezavisnost od Kine. 

Svjetski lideri zamjerali su Ghebreyesusu što nije želio slušati upozorenja Tajvana o koronavirusu u Kini i prije nego je zvanični Peking priznao postojanje virusa. 

I predsjednik SAD nema najbolje mišljenje o Ghebreyesusu i SZO, pa je nedavno najavio obustavu finansiranja SZO. 

Ghebreyesus je prvi čovjek u historiji SZO koji je na njeno čelo stigao iako nije doktor

Jedan od kurioziteta vezanih za Ghebreyesusa je da mu je kao ministru vanjskih poslova Etiopije dodijeljen Orden srpske zastave kojim ga je odlikovao Tomislav Nikolić, prethodnik Aleksandra Vučića na funkciji predsjednika Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *