Starta izgradnja reflektora na pet premijerligaških stadiona

Proteklih godina NS/FS BiH ulože značajna finansijska sredstva na realizaciju različitih infrastrukturnih projekata. Cilj Saveza je da sredstva koja dobija od UEFA/FIFA budu usmjerena ne samo na reprezentativne selekcije, nego i na poboljšanje fudbalske infrastrukture.

Stvaranje boljih uslova za treniranje i igranje bi svakako uticalo i na razvoj budućih bh asova ali bi se i gledaocima pružila prilika da uživaju u atraktivnijem fudbalu.

Nihad Hodžić, sekretar IO i v.d. stručni saradnik za stadione i bezbjednost je već godinama uključen u realizaciju svih infrastrukturnih projekata i sasvim sigurno može dati adekvatne odgovore na neka pitanja.

Hodžić je u razgovoru za zvaničnu stranicu NFSBiH rekao kako je plan izgraditi reflektore na pet premijerligaških stadiona i na dva u entiteskim ligama.

“Projekat je osmišljen i odobren od Izvršnog odbora NS/FS BiH. Savez će obezbijediti fotometrijski proračun, nabavku i montažu reflektora i izdavanje certifikata o jačini rasvjete. Klubovi i njihove lokalne zajednice su obavezni da naprave odgovarajuću trafo stanicu, zatim tu je i nabavka, te razvod kablova i razvodnih ormara, te nabavka i montaža stubova na prethodno izgrađene temelje. Vrijednost učešća NS/FS BiH je oko 230.000,00 KM po stadionu, a učešće kluba i lokalne zajednice je oko 450.000,00 KM po stadionu. Planira se uraditi 4-5 stadiona Premijer lige, po jedan perspektivni stadion iz entitetskih liga, te rekonstrukcija instalacija i rasvjete na 2-3 stadiona sa postojećim reflektorima, za koje je putem urađenog elaborata utvrđeno loše stanje instalacija i dotrajalost rasvjetnih tijela“.

Govorio je i o trenutnim situacijama na stadionima Bilino polje i Grbavica gdje su Zmajevi igrali svoje posljednje domaće mečeve.

„Stadion „Bilino polje“ se intenzivno unapređuje od 2004. godine kada su rekonstruisane svlačionice, sjeverna i južna tribina i nabavljene stolice za sve tribine. Od tada do danas evo šta je sve u fazama rađeno: rekonstrukcija krova iznad zapadne tribine, rekonstrukcija VIP-a i press tribine na istočnoj strani, dogradnja tv studija i kontrolne sobe, rekonstrukcija glavnog terena, rekonstrukcija i pojačanje reflektorske rasvjete, ugradnja ozvučenja, video nadzora i brojčanika na ulazima, semafor i dr.

Do sada je lokalna zajednica uložila oko 3.000.000,00 KM, a NS/FS BiH oko 2.500.000,00 KM.

Stadion „Grbavica“ još nije dostigao stepen opremljenosti koji ima „Bilino polje“, ali je u posljednje dvije godine značajan pomak urađen zahvaljujući novoj upravi FK „Željezničar“. Konkretno, izvršena je rekonstrukcija postojeće zapadne tribine i dogradnja novih prostorija (tv studio, kontrolna soba, proširena prostorija za medijske aktivnosti), izgrađena nova istočna tribina i dr. Podsjetiću da je i NS/FS BiH za utakmicu EQ sa reprezentacijom Belgije finansirao pojačanje reflektorske rasvjete u iznosu od 230.000,00 KM“.

Dodao je to da je posljednjih godina zahvaljujući UEFA fondovima NFSBiH uložio 1.326.000 eura na poboljšanje infrastrukture na bh. stadionima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *